Βέμπερ: Η ΕΚΤ να σταματήσει τις αγορές κρατικών ομολόγων

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010 20:56
UPD:21:23

Επέκρινε το μέλος τους Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ¶λεξ Βέμπερ την πρακτική της ΕΚΤ να τοποθετεί στο χαρτοφυλάκιό της πολλά κρατικά ομόλογα κρατών-μελών της ευρωζώνης (σήμερα η ονομαστική τους αξία είναι 63,5 δισ. ευρώ), ζητώντας τον τερματισμό του σχετικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο επικρατέστερος ως διάδοχος του νυν προέδρου της κεντρικής τράπεζας, σημείωσε πως ίσως ήρθε η ώρα να αποσυρθούν οι έκτακτες ρυθμίσεις υπέρ των εμπορικών τραπεζών, που εφαρμόστηκαν λόγω της κρίσης.

«Απέχουμε από τη λήξη της κρίσης, αλλά δεν είναι συνετό να μεταθέτουμε χρονικά τις κατάλληλες αποφάσεις» δήλωσε ο αξιωματούχος από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Βέμπερ, υπάρχει οι τράπεζες να απαλλαγούν από το εξαιρετικό αυτό πλαίσιο σε επίπεδο θεσμών, που τους επιβλήθηκε λόγω της κρίσης, πάρα πολύ αργά", όταν δηλαδή θα έχει γίνει η ζημιά στο 'μέτωπο' του πληθωρισμού, ανέφερε ο αξιωματούχος, κρίνοντας συγχρόνως ότι "τα στερνά είναι σημαντικότερα των πρώτων" και προειδοποιώντας, επίσης, ότι "το παρεμβατικό επιτόκιο 1% της ΕΚΤ, απεριορίστως, στερεί ρευστότητας τις εμπορικές τράπεζες".



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα