Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2002 10:55
UPD:11:02

ΜΙΚΡΗ άνοδο σημειώνουν κατά την πρώτη ώρα των συναλλαγών οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση συμβάλλουν ορισμένες ενθαρρυντικές εταιρικές ανακοινώσεις, καθώς και οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο Ερνστ Βέλτεκε, μέλος της ΕΚΤ, φέρεται να δήλωσε ότι είναι πιθανή μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες απόψεις έχουν διατυπώσει προσφάτως κορυφαία στελέχη της κεντρικής ευρωπαϊκής τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρός της, κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στη φινλανδική οικονομική εφημερίδα «Kauppalehti», τόνισε ότι «οι πιθανότητες για μείωση του πληθωρισμού και διατήρησή του κάτω του 2% το ερχόμενο έτος έχουν αυξηθεί κι έτσι αυξάνουν τα περιθώρια μείωσης επιτοκίων χωρίς να υπάρξει απειλή για τις τιμές».

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Οτμαρ Ισιγκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό που δεν δείχνει να υποχωρεί το ίδιο γρήγορα με το ρυθμό ανάπτυξης «θαμπώνοντας» τις προοπτικές νέας μείωσης των επιτοκίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/28/263387.htm .

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.193,4 μονάδες ενισχυμένος οριακά κατά 0,19%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.337,6 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,23% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX stiw 3.376,16 μονάδες με κέρδη της τάξεως του 0,46%.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάζεται στους κλάδους τηλεπικοινωνιών, τραπεζών και ενέργειας, ενώ αντιθέτως, πιέσεις δέχονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου.

Σημαντικά κέρδη (3,32%) καταγράφει και σήμερα η μετοχή της France Telecom. Ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναμένεται να περιορίσει τις επενδυτικές της δαπάνες για την ανάπτυξη δικτύων ασύρματης τηλεφωνίας τρίτης γενιάς.

Η μετοχή της France Telecom σημείωσε χθες σημαντική άνοδο μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι η εταιρεία σχεδιάζει την περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη τριετία διαψεύδοντας όμως δημοσίευμα του γαλλικού Τύπου πως εξετάζει το ενδεχόμενο απόλυσης περισσότερων από 45.000 υπαλλήλων.

Ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών αγωνίζεται να περιορίσει το χρέος του, που ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ (69,51 δισ. δολάρια), επιβεβαιώνοντας τα σχέδιά του για τη συρρίκνωση του προσωπικού του κατά 10% μέσω εθελουσίας εξόδου ή πρόωρης συνταξιοδότησης.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της MobilCom. Ο γερμανικός όμιλος κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε χθες ότι στο τρίτο τρίμηνο οι καθαρές ζημίες του έφθασαν τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδά του διαμορφώθηκαν μόλις στα 518,8 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρουσίασε σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, που περιλαμβάνει τη μείωση του εργατικού της δυναμικού κατά το ένα τρίτο, ενώ οι φιλοδοξίες της να συμμετάσχει στην κινητή τηλεφωνία τρίτης γενιάς ματαιώνονται. Η μετοχική της τιμή υποχωρεί κατά 3,21%.

Τέλος, μικρή άνοδο σημειώνει η μετοχή της Vivendi Universal. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο δισεκατομμυριούχος Μάρβιν Ντέιβις εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει την προσφορά του για την απόκτηση του ελέγχου των δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας της Vivendi Universal στις ΗΠΑ. Η αρχική προσφορά του κ. Ντέιβις -ιδιοκτήτη των κινηματογραφικών στούντιο Twentieth Century Fox- είχε απορριφθεί από τη Vivendi.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα