Merit: «Θολό» το τοπίο για επιστροφή στις αγορές το 2011

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 14:26
UPD:14:31

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι αρκετά σημαντική για την επιβεβαίωση του ανοδικού momentum που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμά η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σημερινό της σχόλιο.

Η χρηματιστηριακή αποδίδει αυτό το μίνι ράλι εν μέρει στην αποκλιμάκωση των spreads, που φαίνεται να προεξοφλεί μια πιθανή παράταση της αποπληρωμής του χρέους.

Τονίζει επίσης πως η πιθανή αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Εurostat δεν είναι κάτι που θα προκαλέσει αρνητική έκπληξη στους επενδυτές και έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα, μια παράταση της αποπληρωμής του χρέους απομακρύνει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κάτι που βολεύει τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή.

Η Merit, αν και χαρακτηρίζει θετικό το χθεσινό τεστ των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, εμφανίζεται επιφυλακτική για το κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει στις αγορές χρήματος το 2011, τη στιγμή που τα αποτελέσματα για το έλλειμμα στο εννεάμηνο φανερώνουν μια πτώση του κατά 31,1% έναντι στόχου 36,9% για το σύνολο του 2010.

Το τοπίο είναι ακόμα πολύ θολό όσον αφορά το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει στις αγορές χρήματος το 2011, υπογραμμίζει.

Στον τραπεζικό τομέα, τονίζει πως, ενώ τα σενάρια για συνεργασίες φουντώνουν και πάλι, το ενδιαφέρον πρέπει να εστιαστεί στην Αγροτική Τράπεζα για τη βιωσιμότητα της οποίας φαίνεται ότι εξετάζονται τρεις τουλάχιστον επιλογές: α) Το ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας β) Η αύξηση κεφαλαίου με συμμετοχή του κράτους και ιδιωτών επενδυτών και γ) Η συγχώνευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής δημιουργώντας ένα δεύτερο κρατικό πυλώνα.

Η πώληση της Τράπεζας σε κάποιο στρατηγικό επενδυτή είναι επιθυμητό σενάριο αλλά συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες με την υπάρχουσα κατάσταση, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Επιπλέον, η εισαγωγή των καινούριων μετοχών της Εθνικής Τράπεζας στις 19 και στις 27 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει δοκιμασία για το συγκεκριμένο τίτλο, ενώ η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, όπως και αυτή της Τράπεζας Κύπρου, κρίνονται απόλυτα επιτυχημένες.

Ενδιαφέρον στοιχείο για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αποτελεί ότι τα χρηματιστήρια των χωρών που έλαβαν βοήθεια από το ΔΝΤ στα τελευταία 2 χρόνια- η Λετονία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία– παρουσίασαν σημαντικές αποδόσεις μετά την παροχή βοηθείας σε αντίθεση με τον ελληνικό Γενικό Δείκτη που βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα από τα επίπεδα της περιόδου ανακοίνωσης της βοήθειας (απόδοση -5,4% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης). Υπό αυτό το πρίσμα ο Γ.Δ. χρωστάει μια ανοδική αντίδραση παρά τις διαφορές μεταξύ των χωρών, αναφέρει η Merit.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα