Μέτρα υπέρ των ανέργων της ΝΕΖ Περάματος

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 15:27

Μέτρα υπέρ των ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος (ΝΕΖ), αλλά και για την αξιοποίηση της Ζώνης, ανακοινωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με εκπροσώπους των σωματείων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε τα εξής σε σχέση με τα αιτήματα των εργαζομένων:

1. Μετά από συνεννόηση που είχε με τις διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ σύντομα οι οργανισμοί θα προχωρήσουν στις αναγκαίες εκείνες ρυθμίσεις ώστε οι άνεργοι της Ζώνης Περάματος, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσκομίζοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά ή την κάρτα ανεργίας να ΜΗΝ διακόπτεται η ηλεκτροδότηση τους και η παροχή νερού.

2. Σε συνεννόηση επίσης με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Λούκα Κατσέλη προχωρά η άμεση χορήγηση ασφάλισης υγείας σε όλους τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος που είναι άνεργοι, χωρίς όριο ενσήμων, ως ένα έκτακτο μέτρο, σε υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που είπε "κανένας άνεργος χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας". Επίσης εξετάζεται η ενίσχυση της απασχόλησης με ενδεχόμενη επιδότηση των ανέργων της ΝΕΖ. Όπως και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στη ΝΕΖ.

3. Σε συνεργασία με τον ΟΛΠ γίνεται επεξεργασία ενός στρατηγικού σχεδίου για την οργάνωση, ανάπτυξη και εμπορική προώθηση της ΝΕΖ με παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, μελέτης, τεκμηρίωσης και προώθησης πωλήσεων των επιμέρους επιχειρήσεων, με την ΝΑΥΣΟΛΠ ΑΕ(Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες - Θυγατρική εταιρία του ΟΛΠ). Με τον τρόπο αυτό οι επιχειρήσεις της ΝΕΖ αποκτούν ένα ενιαίο κέντρο αναφοράς των συμφερόντων της Ζώνης.

4. Η ΝΕΖ οριοθετείται ως Βιομηχανική Ζώνη σύμφωνα με παλαιότερες δεσμεύσεις χωροθέτησης.

5. Αγοράζεται από τον ΟΛΠ Α.Ε. νέα πλωτή δεξαμενή για εγκατάσταση και εκμετάλλευση στη ΝΕΖ, τύπου PANAMAX με δυνατότητες παράπλευρης εξυπηρέτησης πλοίων.

6. Πρόθεση είναι να συμπεριληφθεί στον Αναπτυξιακό νόμο διάταξη για την ενίσχυση μόνο του ξενοδοχειακού μέρους των πλοίων με την ίδια λογική που στηρίζονται οι μονάδες της τουριστικής βιομηχανίας. Όπως και διάταξη ενίσχυσης της απόσυρσης, διάλυσης ή μετασκευής πλοίων για λόγους ασφάλειας ή προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος εκφρασμένη σε τόνους σιδήρου και ποιοτικά κριτήρια.

7. Αυστηρή λειτουργία του Μητρώου.

8. Εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων της ΝΕΖ μέσω της ΝΑΥΣΟΛΠ (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, οπτικές ίνες, πυροσβεστικά, υγιεινή και ασφάλεια).

9. Μέσω ΕΣΠΑ θα υπάρξει ένα σύστημα κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό και τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων.

10. Στη ΝΕΖ Κυνοσούρας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα βρεθούν οι αποδεκτές εκείνες λύσεις ώστε και η περιοχή να ενεργοποιηθεί και ο αρχαιολογικός χώρος να προστατευθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα