Eκκληση ΟΟΣΑ για επενδύσεις σε «πράσινες τεχνολογίες»

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010 18:11

Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν αποτελεσματικότερα την περιβαλλοντική φορολογία προκειμένου να αποθαρρύνουν δραστηριότητες που ρυπαίνουν και να επενδύσουν σε καινοτόμες «πράσινες τεχνολογίες», αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

«Προκειμένου να επιτύχουμε ένα πιο πράσινο μέλλον, χρειαζόμαστε νέες τεχνολογίες που μπορούν να χαμηλώσουν το κόστος της διάσωσης του πλανήτη», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ ¶νχελ Γκουρία. «Η μετάθεση του φορολογικού βάρους σε δραστηριότητες που ρυπαίνουν, καθιστά πιο ελκυστική την ανάπτυξη και την υιοθέτηση αυτών των καθαρών τεχνολογιών και ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη».

Ήδη τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και πολλές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει σε επιχειρήσεις μια σειρά πράσινων φόρων που αφορούν την ενέργεια, τα απόβλητα, τη μόλυνση του αέρα ή του νερού. Οι φόροι αυτοί σε συνδυασμό με το κατάλληλο σύστημα αδειοδότησης θεωρούνται τα πιο οικονομικά και αποτελεσματικά εργαλεία εφαρμογής μιας περιβαλλοντικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί, κατά τον Οργανισμό, επιχειρήσεις και πολίτες αναγκάζονται υπό το βάρος τους να αλλάξουν συμπεριφορά, ιδιαίτερα όταν μια κυβέρνηση καθιστά σαφές ότι οι φόροι και η τιμή του άνθρακα θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Η σχέση μεταξύ των πράσινων φόρων και της καινοτομίας είναι περίπλοκη, όμως σε πολλές περιπτώσεις, οι οποίες αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η βαριά φορολογία σχεδόν καθιστά την καινοτομία μονόδρομο για τις επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φόρος Κλιματικής Αλλαγής στη Βρετανία: όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα της μελέτης, οι επιχειρήσεις που τον καταβάλλουν σε ποσοστό 100% καταφεύγουν σε ευρεσιτεχνίες –προκειμένου να μειώσουν το κόστος- σε μεγαλύτερο βαθμό απΆ ό,τι οι επιχειρήσεις που πληρώνουν τμήμα του φόρου.

Η έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων στο παράδειγμα της Σουηδίας, όπου η εισαγωγή φόρου στην παραγωγή ρυπογόνων αερίων οδήγησε σε νέες καθαρές τεχνολογίες που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών κατά το εν τρίτο. Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο Ισραήλ –μια χώρα με χρόνιο πρόβλημα ανεπάρκειας νερού- όπου υπό το βάρος της φορολογίας και της υψηλής τιμής του νερού, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε καινοτόμες λύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα