ΣΕΕΠΕ: Οδηγίες για την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 11:49
UPD:12:02

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει χωρίς προβλήματα αύριο Παρασκευή, μετά τη χθεσινή συμφωνία του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, με τις Ομοσπονδίες των Λιανοπωλητών Υγρών Καυσίμων, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 70 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με πέρυσι.

Οδηγίες προς τους καταναλωτές για την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης δίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), προκειμένου να προληφθούν ελλιπείς παραδόσεις.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει χωρίς προβλήματα αύριο Παρασκευή, μετά τη χθεσινή συμφωνία του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, με τις Ομοσπονδίες των Λιανοπωλητών Υγρών Καυσίμων, με τη μέση τιμή πώλησης να διαμορφώνεται στα 70 λεπτά το λίτρο, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η τιμή πώλησης θα ξεκινά από τα 67 λεπτά το λίτρο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις μεγάλες πόλεις της χώρας, ενώ στην περιφέρεια και κυρίως στα νησιά, οι τιμές θα αγγίζουν τα 77 - 78 λεπτά το λίτρο.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι, από 1/1/2011, καταργείται με νομοθετική ρύθμιση το σημερινό καθεστώς προμήθειας υγρών καυσίμων προς τους πρατηριούχους, σύμφωνα με το οποίο οι λιανοπωλητές υγρών καυσίμων αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης με υψηλό φόρο, ο οποίος τους επιστέφεται εκ των υστέρων.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι πρατηριούχοι θα προμηθεύονται το πετρέλαιο θέρμανσης με το χαμηλό συντελεστή που θα πληρώνουν και οι καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτόν, θα είναι πιο ομαλή η μεταφορά του συστήματος εμπορίας σε ένα καθεστώς εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Ο κ. Κουσελάς, ερωτώμενος χθες σχετικά, διέψευσε ότι η εξίσωση των φόρων α από 1-1-2011 και τόνισε ότι θα εφαρμοστεί μόλις είναι έτοιμο το σύστημα επιστροφής των φόρων στους οικονομικά ασθενέστερους.

Εκτός αυτού, ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, συμφώνησε με αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) και του Συνδέσμου Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής τα εξής:

1. Η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς κατά την προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης, από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου.

2. Η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για το χτύπημα της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής με τη συνέχιση και θωράκιση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος «Ηφαιστος» και την εξασφάλιση της εμπρόθεσμης υποβολής των δικαιολογητικών από όλους τους εμπλεκόμενους. Σε περίπτωση μάλιστα που υπάρχει άρνηση έγκαιρης υποβολής των δικαιολογητικών, θα διαγράφεται από το μητρώο Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης ο βενζινοπώλης ή ο έμπορος που είναι ασυνεπής.

3. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προωθήσει την εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης εισροών - εκροών, ώστε ο έλεγχος της λαθρεμπορίας να γίνει αποτελεσματικότερος.

4. Οι επιστροφές στο μεταβατικό χρονικό στάδιο, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα γίνονται μέσω του υφιστάμενου συστήματος, με βελτίωση της χρονοεπιστροφής (δηλαδή σε δύο εργάσιμες ημέρες από την ημέρα της εκκαθάρισης).

5. Δεν θα γίνεται συμψηφισμός των ποσών επιστροφής για τις δόσεις που τρέχουν κανονικά, παρά μόνο στα ληξιπρόθεσμα.

Ο κ. Κουσελάς απέφυγε να πάρει θέση για την τιμή με την οποία θα διατεθεί το πετρέλαιο κίνησης, τονίζοντας ότι αυτό θα ρυθμιστεί από την αγορά. Επίσης, απέδωσε τις καθυστερήσεις στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου σε έλλειψη εκ μέρους των δικαιούχων φορολογικής ενημερότητας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το σύνολο των καθυστερούμενων είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ έναντι 1,3-1,4 δισ. που καταβλήθηκαν πέρσι. Τόνισε ότι η καθυστέρηση αφορά 270 δικαιούχους, οι οποίοι δεν είχαν φορολογική ενημερότητα. «Δεν υπάρχει καθυστέρηση με δική μας ευθύνη, το πρόβλημα ήταν δικό τους. Σε όποιους έχει αποκατασταθεί αυτό το πρόβλημα, θα υπάρχει άμεσα η καταβολή, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή», κατέληξε ο κ. Κουσελάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα