Στηρίζει τις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ Ευρώπη η EBRD

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010 14:07

Τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες που έχουν θυγατρικές στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνεχίσει να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχός της.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Reuters, η κ. Πιρόσκα Νάγκι, σύμβουλος του επικεφαλής οικονομολόγου της EBRD, τόνισε ότι η τράπεζα δίνει έμφαση στη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα των αναδυόμενων οικονομιών της Ευρώπης και ιδιαίτερα των οικονομιών της ΝΑ Ευρώπης, όπως της Ρουμανίας και της Σερβίας, όπου δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου η EBRD άνοιξε πιστωτικές γραμμές ύψους 630 εκατ. ευρώ για θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.

«Υπάρχει ένα κοινό θέμα σε όλη την περιοχή (σ.σ.: της αναδυόμενης Ευρώπης) που αφορά στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αδυναμία των ισολογισμών των τραπεζών», είπε η κυρία Νάγκι.

«Θα υπάρξει περαιτέρω συγκέντρωση του πιστωτικού τομέα (σ.σ.: στην αναδυόμενη Ευρώπη). Αρκετοί μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι αναδιαρθρώνονται», πρόσθεσε.

Οι πιστωτικές γραμμές προς τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν μέρος του συνολικού πακέτου χρηματοδότησης από την EBRD, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την περιοχή τη διετία 2009-2010, το οποίο είχε ύψος αρχικά 24,5 δισ. ευρώ, αλλά έφτασε ήδη τα 27 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα