Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκονται οι προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος και του χρέους της και τώρα η χώρα πρέπει να δείξει επιμονή στην εφαρμογή των μέτρων, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ.
«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τώρα χρειάζεται επιμονή», τόνισε ο Σταρκ σε ομιλία του στη Στουτγάρδη, όπως μετέδωσε το Reuters.
«Η Ελλάδα συνεχίζει φυσικά να χρειάζεται ακόμη σημαντικές αλλαγές. Η προσαρμογή είναι επώδυνη, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι το τίμημα για την χρόνια εσφαλμένη δημοσιονομική και οικονομική συμπεριφορά του παρελθόντος», συμπλήρωσε.
Ενέχουν κινδύνους τα πολύ χαμηλά επιτόκια
Ο Σταρκ προειδοποίησε ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους για τις αγορές χρήματος και θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη μείωση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους.
«Η ΕΚΤ θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική της σταδιακής και προσεκτικής απόσυρσης των μη συμβατικών μέτρων. Σε καμία περίπτωση, τα μέτρα που βρίσκονται ακόμη σε εφαρμογή δεν θα διατηρηθούν περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών στην ευρωζώνη», δήλωσε.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ ανέφερε επίσης ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τα 63 δισ. ευρώ, δεν θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό, καθώς έχει επαναπορροφηθεί η ρευστότητα. «Επιπλέον το πρόγραμμα είναι προσωρινής φύσεως», πρόσθεσε.
«Θα ήταν μοιραίος ένας “νομισματικός πόλεμος”»
Στο μεταξύ, ο Σταρκ προειδοποιεί – μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα – ότι οι συναλλαγματικές διαφορές μεταξύ των χωρών δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξελιχθούν σε έναν νομισματικό πόλεμο και τονίζει πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός για την εξομάλυνσή τους.
«Θα ήταν μοιραίο να μπούμε σε έναν πόλεμο υποτίμησης, που στο τέλος θα προκαλέσει περισσότερο προστατευτισμό. Ο προστατευτισμός είναι αυτό που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση στην δεκαετία του '30», δήλωσε ο Σταρκ στην Handelsblatt.
Σχετικά με το γιουάν, για την ταχύτερη αναπροσαρμογή του οποίου πιέζουν οι ΗΠΑ και άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να ανατιμηθεί. «Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος στο μέλλον.»
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι, ενώ η οικονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να ασκείται από το κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεσοπρόθεσμα για υιοθέτηση κοινών αρχών δημοσιονομικής πολιτικής, ανάλογης με αυτή που ισχύει στην ευρωζώνη.
Πηγή: Reuters