«Ναι» σε πιο συντονισμένη δράση για την κρίση λένε οι Ευρωπαίοι

Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010 15:17

Υπέρ μιας πιο συντονισμένης αντίδρασης των κρατών μελών στην οικονομική κρίση τάσσονται οι Ευρωπαίοι, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα δημοσκόπησης που πραγματοποίησε πρόσφατα Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τον συμβεβλημένο με το Ευρωβαρόμετρο οργανισμό TNS Opinion.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τις 26 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2010 είχε ως αφετηρία τις συζητήσεις και τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Οι ερωτηθέντες πολίτες είναι στην πλειονότητά τους ξεκάθαρα υπέρ του να παίξουν τα κράτη μέλη έναν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ στο πλαίσιο ενός αυξημένου αισθήματος αβεβαιότητας, επιθυμούν σαφώς να δουν την Ένωση να αναπτύσσει πολιτικές που να τους προστατεύουν άμεσα, όπως για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού ή την προστασία των καταναλωτών.

Διιστάμενες εμφανίζονται οι απόψεις των Ευρωπαίων ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο από την κρίση. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν μαζικά τα μέτρα εποπτείας και χρηματοπιστωτικής ρύθμισης, καθώς και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Τάσσονται επίσης υπέρ της σύγκλισης των οικονομικών, δημοσιονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών όλων των κρατών μελών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες της Ε.Ε. εκφράζουν ενίοτε έντονα αποκλίνουσες εθνικές τάσεις λόγω ακριβώς της διαφορετικής κατάστασης σε κάθε χώρα, ενώ δείχνουν αβέβαιοι ως προς τον ρόλο του ευρώ, ως «μαξιλαριού», στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι η δημοσίευση της έρευνας συμπίπτει με τη συζήτηση, την ερχόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, ενδιάμεσης έκθεσης σχετικά με τις συστάσεις της προσωρινής επιτροπής για την οικονομική κρίση ως προς τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν αλλά και της έκθεσης για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και του πλαισίου σταθερότητας της Ένωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα