Η Ευρώπη χτυπούσε το καμπανάκι στις ελληνικές κυβερνήσεις για την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας από το 2008, αλλά αυτές επέλεγαν να μην το ακούν, τονίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». H Ελλάδα έχει πρόβλημα διαφθοράς, σημειώνει μεταξύ άλλων, εκτιμώντας πως κακώς επικρίνεται ο κ. Παπανδρέου επειδή «είχε το θάρρος να το αναγνωρίσει».
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αφού εκφράζει την ικανοποίησή του για τα «αποτελεσματικά μέτρα» που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση, ο κ. Γιούνκερ δηλώνει πως ακόμη κι αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα, το μνημόνιο θα παραμείνει.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Eurogroup δηλώνει ότι κατανοεί τη δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων, ωστόσο όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών».
Εξάλλου, εκτιμά πως δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα, ούτε να γίνεται συζήτηση για την πιθανότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, καθώς «η Ελλάδα κάνει σημαντικές προόδους σε ό,τι αφορά την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Το έλλειμμα μειώνεται με αξιοσημείωτο τρόπο».
Στην αναφορά του για το θέμα που δημιουργήθηκε από την επίμαχη συζήτηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό περί διαφθοράς, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει τα εξής:
«Η Ελλάδα έχει σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς...Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας είχε το κουράγιο να αναγνωρίσει επανειλημμένως ότι η διαφθορά αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα και δεν θα έπρεπε να επικρίνεται γι΄ αυτό που είπε. Αντιθέτως, ήταν ειλικρινής και ανοιχτόμυαλος, στις σοβαρές συζητήσεις που κάναμε παραδέχθηκε ανοιχτά το πρόβλημα. Και εγώ ο ίδιος είχα πει προγενέστερα ότι αυτή η κατάσταση ήταν σκανδαλώδης». «Δεν πιστεύω ότι οι Ελληνες, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ότι έχουν αυτό το πρόβλημα, μπορούν να κατηγορούν τον Πρωθυπουργό τους επειδή το παραδέχθηκε ανοιχτά, σε όλον τον κόσμο, όταν άρχισε να συζητεί για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Ξέρετε, η χώρα σας δεν είναι η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που αντιμετωπίζει προβλήματα διαφθοράς. Και άλλοι πρωθυπουργοί στην ευρωπαϊκή γειτονιά παραδέχθηκαν ότι έχουν αντίστοιχα θέματα στις δικές τους χώρες. Ο κ. Παπανδρέου έχει ισχυρή θέληση και αποφασιστικότητα να καταπολεμήσει τη διαφθορά και γι΄ αυτό δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο δυσκολεύεται να αποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη αυτό που είπε», παρατήρησε.
Ούτε να κατηγορήσω την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε να χειροκροτήσω τη σημερινή
«Πιέζαμε την Ελλάδα και το 2008 και το 2009 να πάρει σωστά και θαρραλέα μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση που γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη. Η σημερινή κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών πράγματι αντέδρασαν στις προειδοποιήσεις μας και έλαβαν τις αποφάσεις που αναμέναμε», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει : «Δεν έχω πρόθεση ούτε να κατηγορήσω την προηγούμενη κυβέρνηση ούτε να χειροκροτήσω τη σημερινή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πιέζαμε και χτυπούσαμε το καμπανάκι στις ελληνικές αρχές από το 2008. Αποτελεσματικά μέτρα έλαβε η σημερινή κυβέρνηση και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτά τα μέτρα».