Citi: Απαραίτητη η επιμήκυνση

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 16:46
UPD:16:50

Η επιβράδυνση του ρυθμού είσπραξης των εσόδων και η συσσώρευση των οφειλόμενων καταβολών δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, υποστηρίζει στην τελευταία οικονομική της έκθεση η Citi. «Ακόμη και εάν εφαρμόσει πλήρως τα μέτρα λιτότητας, εκτιμούμε ότι οι πληρωμές τόκων εκ μέρους της Ελλάδας θα ανέλθουν στο 8% του ΑΕΠ το 2013 και οι συνολικές ανάγκες αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν τεράστιες», αναφέρει στην έκθεσή της.

Όσον αφορά στη συζήτηση περί επιμήκυνσης των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, η Citi εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ πιθανότατα θα δεχθούν εν τέλει την παράταση της διευκόλυνσης, αν και δεν δείχνουν προθυμία να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις επΆ αυτού στην παρούσα φάση.

Η αυξημένη έκθεση της Ελλάδας στα επιτόκια δυσχεραίνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, καθώς το μέσο κόστος του χρέους αναμένεται να αυξηθεί τους ερχόμενους μήνες, σημειώνει η Citi. «Η εισπραξιμότητα των εσόδων θα αυξηθεί ουσιαστικά μόνο εάν αυξηθεί ο βαθμός συμμόρφωσης των φορολογούμενων. Ίσως αυτό να συμβεί τους ερχόμενους μήνες, εφόσον η κυβέρνηση μείνει πιστή στη δέσμευσή της για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ωστόσο, αμφιβάλλουμε κατά πόσο θα αυτό θα επηρεάσει τα έσοδα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο».

Όσον αφορά στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η Citi θεωρεί αμφίβολη την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει το δανεισμό απευθείας από τις κεφαλαιαγορές. «Το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση του δανεισμού από το ΔΝΤ και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης», καταλήγει.

Εν κατακλείδι, η Citi εκτιμά ότι η κατάσταση στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης θα παραμείνει ευάλωτη για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ δεν αποκλείει κάποιες από αυτές να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίζουν να θεωρούν μη αποδεκτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους.

«Κατά τη γνώμη μας, οι τεράστιες ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας την επόμενη πενταετία θα καταστήσουν αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας εάν αναγκαστεί να επιστρέψει στις αγορές το 2013», καταλήγει η παγκόσμια τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα