Προγράμματα ύψους 2,3 δισ. για τη στήριξη της απασχόλησης

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010 17:54
UPD:19/10/2010 13:34

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της εργασίας και της ανεργίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της εργασίας και της ανεργίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπως γνωστοποίησε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Επί τάπητος, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, θα τεθεί ένα ευρύ «οπλοστάσιο» μέτρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, με τη συνεργασία πολλών υπουργείων.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους.

Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000 καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ.

«Θα αναλάβουμε αμοιβαίες δεσμεύσεις, ώστε να αμβλυνθούν - στο μέτρο του δυνατού - οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεγάλης κρίσης και, παράλληλα, να δώσουμε και ένα άλλο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τους ανέργους, ένα πλαίσιο το οποίο διαφέρει από το πολυδαίδαλο και πολλές φορές αναποτελεσματικό και πελατειακό πλαίσιο, που υπήρχε παλαιότερα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε, η αποτροπή της ανεργίας, η προστασία των εργαζομένων, είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως καθοριστική είναι και η δημιουργία ενεργητικής πολιτικής, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ή και να μπουν στην αγορά εργασίας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται σημαντική αναμόρφωση σε όλο το σύστημα πρόνοιας. Ήδη, όπως είπε, «από το καλοκαίρι, έχει γίνει μια δουλειά από το Κίνημα, μαζί με τους Υπουργούς, με ένα διαθεσμικό όργανο, το οποίο λειτούργησε μαζί και με το ΙΣΤΑΜΕ. Πάνω σΆ αυτό σχεδιάζουμε και τις περαιτέρω παρεμβάσεις μας, για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος πρόνοιας. Και όταν λέω ''πρόνοια'', εννοώ το σύνολο της κρατικής πρόνοιας - δεν εννοώ τη στενή έννοια της πρόνοιας – μεγάλο κομμάτι της οποίας, βεβαίως, μεγάλο κομμάτι αυτών των υπηρεσιών, θα το διαχειρίζεται πια και η Αυτοδιοίκηση».

«¶λλη μια κηλίδα που άφησε πίσω της η ΝΔ» η αναξιοπιστία των στατιστικών

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην επικείμενη αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειμμα, επισημαίνοντας ότι «σήμερα και αύριο, στο ECOFIN, συζητείται για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων του παρελθόντος, του 2009».

Επιτιθέμενος στη ΝΔ, τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μια κηλίδα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία η δική μας φρόντισε να αντιμετωπίσει με θεσμικό τρόπο, με την ανεξαρτητοποίηση της Στατικής Υπηρεσίας, αλλά βεβαίως και με την απόλυτη διαφάνεια, το ''φως σε όλα'', ώστε από εδώ και πέρα, από το 2010 και μετά, να μην υπάρχει κανένα ίχνος αμφιβολίας ή ακόμα και καχυποψίας από τους εταίρους μας, πόσο μάλλον από τον Ελληνικό λαό, για το πώς πάνε τα πράγματα».

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως και το 2011, και το 2012, είναι σημαντικές χρονιές, σημειώνοντας πως «το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης, ώστε το 2012 να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και, το 2013, να δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πια εξόδου από την κρίση, αλλά και από την οικονομική εξάρτηση».

«Ο δρόμος αυτός είναι μακρύς», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κερδίσουμε και κερδίζουμε μάχες κάθε μέρα», επαναλμβάνοντας πως «ο συναγερμός δεν έχει λήξει».

Όπως είπε «ο μεγάλος ασθενής, που θα έπρεπε να είναι και ο μεγάλος σύμμαχος αυτών των αλλαγών, είναι το ίδιο το Δημόσιο». «Πρέπει να δούμε ακριβώς πώς θα αξιοποιήσουμε το υπάρχον δυναμικό του Δημοσίου, ακόμη πιο αποτελεσματικά, για να βοηθήσουμε στην αναμόρφωση της χώρας», πρόσθεσε.

ΝΔ: Η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση γιγαντώνει την ανεργία

Κριτική στην κυβέρνηση για την ανεργία άσκησε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι όποια προγράμματα του ΟΑΕΔ και αν ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν τη νέα εκτίναξη της ανεργίας, «γιατί είναι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση που την τροφοδοτεί και τη γιγαντώνει».

Π. Παναγιωτόπουλος: Η ύφεση τροφοδοτεί και γιγαντώνει την ανεργία

Π. Παναγιωτόπουλος: Η ύφεση τροφοδοτεί και γιγαντώνει την ανεργία.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, μόνο με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, όπως αυτά που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορέσουμε να φύγουμε το ταχύτερο δυνατόν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, να υπερασπίσουμε θέσεις εργασίας και να προωθήσουμε αποτελεσματικά την απασχόληση.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί την Τρίτη στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), Χρήστο Πολυζωγόπουλο, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννη Παναγόπουλο, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρη Ασημακόπουλο, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρη Δασκαλόπουλο, της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκο Αγγελόπουλο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα