Συγκρατημένα αισόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, σημείωνοντας ότι «η οικονομική κατάσταση βαίνει βελτιούμενη». Ωστόσο υπογράμμισε ότι ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και γι΄αυτό δεν δικαιολογείται εφησυχασμός.
Μιλώντας στο 9ο Συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), επεσήμανε η χώρα διαθέτει τεράστιο αναπτυξιακό δυναμικό και η σημερινή κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη που θα αναμορφώσει την οικονομία.
Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, η χώρα βρίσκεται σήμερα στο μέσο μίας μεγάλης και πρωτοφανούς προσπάθειας, η οποία υπό τρείς προϋποθέσεις μπορεί να στεφθεί από επιτυχία.
Πρώτον, την σχολαστική τήρηση των στόχων δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, δεύτερον, την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης και συνεκτικής αναπτυξιακής πολιτικής και τρίτον, την κινητοποίηση των επιχειρηματικών δυνάμεων. Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης για ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, θα εκπέμψει το ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται αξιοποιώντας την ευκαιρία που της παρέχει ο μηχανισμός στήριξης.
Το νέο πρότυπο ανάπτυξης, κατά τον κ. Προβόπουλο, θα πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν την παραγωγική βάση και θα συντελούν σε ανταγωνιστική λειτουργία τόσο των αγορών προϊόντων όσο και των άλλων παραγωγικών συντελεστών. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο οφείλει να υπηρετεί ως επιδιώξεις την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Υποχώρηση 7,3% των τουριστικών εσόδων στο οκτάμηνο
Υποχώρηση 7,3% σημείωσαν τα έσοδα από τον τουρισμό το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, παρά την μικρή αύξηση των αφίξεων, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επισημαίνοντας την ανάγκη αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος.
«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά εν μέρει τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, αλλά ταυτόχρονα υποδηλώνει ότι υποχωρεί το μέσο εισοδηματικό επίπεδο των τουριστών – κι αυτό είναι σαφώς ανησυχητικό», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τα έσοδα από τον τουρισμό υποχώρησαν 6,3% τον Αύγουστο, σε ετήσια βάση, ενώ οι αφίξεις σημείωσαν στο πρώτο οκτάμηνο αύξηση 1,5%.
Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι τόσο η μέση δαπάνη όσο και η διάρκεια παραμονής ανά τουρίστα μειώνονται ενώ ζήτησε από τους φορείς του κλάδου να διαφοροποιήσουν το τουριστικό προϊόν τους ώστε να προσφέρεται ποικιλία ποιοτικών υπηρεσιών.
«Δεν αρκεί να βελτιώσουμε μόνο την ανταγωνιστικότητα ως προς τις τιμές. Οφείλουμε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ως προς την ποιότητα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «αν αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν, θα προσελκύσουμε επισκέπτες υψηλοτέρου εισοδηματικού επιπέδου, η συμπεριφορά των οποίων θα επηρεάζεται λιγότερο από τις βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των εισοδημάτων και των τιμών των υπηρεσιών και περισσότερο από την ποιότητα».
Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι η υποχώρηση των εσόδων στον κλάδο θα φθάσει το 7-8% το 2010 προσεγγίζοντας το 20% την τελευταία διετία καθώς η χώρα μαστίζεται από την ύφεση.
Ο Προβόπουλος παρατήρησε ότι η ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2011 και ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον η χώρα καλείται να αναζητήσει νέους δρόμους με αλλαγή του προτύπου ανάπτυξης.
«Το νέο πρότυπο ανάπτυξης πρέπει να στηρίζεται στις επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα ενισχύσουν την παραγωγική βάση και θα συντελέσουν σε ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και παραγωγικών συντελεστών. Έτσι θα αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα και η οικονομία θα αποκτήσει μια δυναμική εξωστρέφεια», συμπλήρωσε.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters