Apple: Χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 06:56

Χαμηλότερη αύξηση από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών θα σημειώσουν το τρέχον τρίμηνο τα κέρδη της Apple Inc., καθώς ο περιορισμός των προμηθειών εξαρτημάτων μειώνει τις πωλήσεις για το κομπιούτερ iPad. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της εταιρείας κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους.

Τα κέρδη – σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας – θα είναι περίπου 4,80 δολ. ανά μετοχή την τρέχουσα περίοδο, η οποία περιλαμβάνει την εορταστική περίοδο αγορών στα τέλη του έτους. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι τα κέρδη της Apple θα ήταν 5,03 δολ. ανά μετοχή.

Η εταιρεία το τελευταίο τρίμηνο πούλησε 4,10 εκατ. iPad, λιγότερα από την πρόβλεψη για πωλήσεις 4,5 εκατ. του Gene Munster, αναλυτή της Piper Jaffray Cos. στη Μινεάπολις. Οι πωλήσεις ίσως επηρεαστούν από τη δυσκολία της προμήθειας των εξαρτημάτων για την κατασκευή της συσκευής, δήλωσε ο Giri Gherukuri, επικεφαλής επενδύσεων της Oakbrook Investments.

Τα κέρδη και οι πωλήσεις της Apple το τέταρτο τρίμηνο, που έληξε τον Σεπτέμβριο, υπερέβησαν τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 4,31 δισ. δολ., ή 4,64 δολ. ανά μετοχή, από 2,53 δισ. δολ. ή 2,77 δολ. ανά μετοχή πριν από ένα έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 20,3 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της Αpple, που εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, υποχώρησαν έως 7,9% κατά τη διευρυμένη διαπραγμάτευσή τους φθάνοντας στα 292,75 δολ. η μία. Κατά τη λήξη της συνεδρίασης στο Nasdaq Stock Market στις 4 μ.μ. τοπική ώρα σημείωσαν άνοδο 3,26 δολ. φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 318 δολ. η μία. Φέτος οι μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο 51%, υπερβαίνοντας τα 300 δολ. η μία για πρώτη φορά την εβδομάδα που πέρασε.

Αυτό το τρίμηνο τα έσοδα θα είναι περίπου 23 δισ. δολ., σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Apple, Peter Oppenheimer. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι πωλήσεις της θα διαμορφωθούν στα 22,3 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα