Πλήγμα στην αγορά χημικών πρώτων υλών από την ύφεση

Μελέτη της Hellastat για τον κλάδο
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 09:54

H ύφεση έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα και επομένως τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες χημικών πρώτων υλών.

Πλήγμα έχει δεχθεί ο κλάδος χημικών πρώτων υλών από την οικονομική ύφεση, όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που δημοσιοποίησε η Hellastat. Οι αγορές του εξωτερικού και η στόχευση σε βιομηχανίες με αμυντικά χαρακτηριστικά αποτελούν τις βασικές διεξόδους.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη, η ύφεση έχει πλήξει σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα και επομένως τις επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνονται οι εταιρείες χημικών πρώτων υλών – κάτι που εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στην επόμενη διετία.

Έτσι, προκύπτουν προβλήματα μειωμένης ζήτησης, επέκτασης καθυστερήσεων στις εισπράξεις και εντονότερης πίεσης από τους ξένους προμηθευτές, με όρους που δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθούν στην παρούσα περίοδο. Οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν επίσης, προβλήματα που αφορούν στην ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων και στη δυσκολία διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ είναι ευάλωτες σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια και τις μεταφορές και οι τιμές του πετρελαίου.

Οι κλάδοι / πελάτες που επηρεάστηκαν περισσότερο κατά την περίοδο 09/08 εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης βάσει του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής ήταν η κλωστοϋφαντουργία (-27,7%), καθώς και οι βιομηχανίες χρωμάτων (-17,5%), ένδυσης (-23,5%), απορρυπαντικών (-17,3%) και πλαστικών (-4,8%). Αντίθετα, μικρές ήταν οι απώλειες στη βιομηχανία τροφίμων (-2,6%), ενώ αναπτύσσεται εντυπωσιακά η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία (18,3%).

Από τη μελέτη της Hellastat προκύπτει ότι εταιρείες οι οποίες διακινούν προϊόντα που απευθύνονται σε κλάδους με αμυντικά χαρακτηριστικά και ισχυρή εγχώρια παραγωγή (π.χ. βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων) παρουσιάζονται πιο ανθεκτικές έναντι της οικονομικής κρίσης. Αντιθέτως, όσες εταιρείες απευθύνονται σε κλάδους που πλήττονται άμεσα (π.χ. στον κατασκευαστικό κλάδο) αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και αβεβαιότητα.

Επιπλέον, προκύπτει ότι η ανάπτυξη και διάθεση χημικών προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον αποτελεί διεθνή τάση που χαρακτηρίζει τον κλάδο. Τέλος, οι εγχώριες εταιρείες επιδιώκουν περαιτέρω διείσδυση στις γειτονικές αγορές προκειμένου να διευρύνουν το πελατολόγιο τους και να ευνοηθούν από τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες στις βιομηχανίες που απευθύνονται.

Σύμφωνα με την Hellastat, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλή εισαγωγική διείσδυση, καθότι η εγχώρια παραγωγή είναι μικρής κλίμακας, ενώ φθίνει κατά τα τελευταία έτη. Οι ολιγάριθμες παραγωγικές επιχειρήσεις παράγουν κυρίως ρητίνη και γαλακτώματα. Οι εμπορικές επιχειρήσεις εισάγουν χημικές πρώτες ύλες και τις διακινούν στην εγχώρια αγορά, είτε ως μεσίτες / αντιπρόσωποι μεταξύ του ξένου οίκου που αντιπροσωπεύουν και του πελάτη τους είτε ανεξάρτητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα