ΣΥΡΙΖΑ: Τεράστια οργανικά κενά στον κλάδο των οικονομικών επιθεωρητών

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 11:38

Για σκόπιμη και απαράδεκτη απαξίωση του κλάδου των Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Για σκόπιμη και απαράδεκτη απαξίωση του κλάδου των Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας πως οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό υπονομεύουν το έργο της Επιθεώρησης.

Ο κλάδος των Oικονομικών επιθεωρητών, σημειώνει ο κ. Λαφαζάνης, ιδρύθηκε με το νόμο 2343/1995, προκειμένου «να ασκείται ανώτατη εποπτεία και έλεγχος σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των υπαλλήλων του και κάθε άλλης Δημόσιας Διαχείρισης χρηματικού ή υλικού, της διαχείρισης των παντός είδους Δημοσίων Επιχειρήσεων, όλων ανεξαιρέτως των ΝΠΔΔ, Ν.Π.Ι.Δ που επιχορηγούνται από το Κράτος ή την Ε.Ε , των παντός είδους αγαθοεργών και κοινωφελών Ιδρυμάτων καθώς και η παρακολούθηση της ορθής εφαρμογής των οικονομικών νόμων».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ενώ οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στον κλάδο των Οικονομικών Επιθεωρητών ανέρχονται σε 294, σήμερα υπηρετούν μόνο 194, με τον αριθμό εκείνων που πραγματοποιούν επιθεωρήσεις να ανέρχεται μόλις σε 157 (αφού οι 27 εκ των 194 είναι είτε προϊστάμενοι είτε έχουν διατεθεί στη ανάπτυξη του προγράμματος ELENXIS).

Επιπλέον, όπως διευκρινίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από τις 294 προβλεπόμενες θέσεις οι 45 αφορούν σε επιθεωρητές προερχόμενους από τον κλάδο των δημοσιονομικών (οι επιθεωρητές προέρχονται από τους κλάδους των εφοριακών, τελωνειακών, κτηματικών, χημικών και δημοσιονομικών του Υπουργείου Οικονομικών). Όμως μόνο πέντε υπάλληλοι προερχόμενοι από τον κλάδο των δημοσιονομικών υπηρετούν σήμερα στην Οικονομική Επιθεώρηση αλλά και αυτοί πρόκειται σύντομα να συνταξιοδοτηθούν.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, τονίζει ο κ. Λαφαζάνης, είναι χιλιάδες εντολές διαχειριστικών ελέγχων -αρμοδιότητας των προερχόμενων από το δημοσιονομικό κλάδο επιθεωρητών - να ανατίθενται στους 157 Οικονομικούς Επιθεωρητές, που προέρχονται από τον τελωνειακό, χημικό και εφοριακό κλάδο και δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη ειδίκευση, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τα συμφέροντα του Δημοσίου και λειτουργεί σε βάρος της κύριας αποστολής της Οικονομικής Επιθεώρησης.

Επειδή, όπως αναφέρει, τα τεράστια οργανικά κενά στον κλάδο των οικονομικών επιθεωρητών έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο την Οικονομική Επιθεώρηση, η οποία πλέον αδυνατεί να διαδραματίσει τον θεσμικό της ρόλο και επειδή είναι απαράδεκτο και παράνομο να μην ασκούνται οι διαχειριστικοί έλεγχοι από την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, η οποία -όπως υπογραμμίζει- πρέπει να στελεχωθεί με νέους υπαλλήλους για να επιτελέσει το έργο της, ο κ. Λαφαζάνης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

1. Σκοπεύουν να καλύψουν άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις του κλάδου των Οικονομικών Επιθεωρητών του Υπουργείου Οικονομικών; Αν ναι πότε και με ποιον τρόπο;

2. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβουν προκειμένου να ανατεθεί το έργο των διαχειριστικών ελέγχων στην -μέχρι σήμερα- αδρανή Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, η οποία είναι αναγκαίο να στελεχωθεί με την πρόσληψη νέων υπαλλήλων για να φέρει σε πέρας την αποστολή της; Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο Ν.3492/2006, ο οποίος προβλέπει τη διενέργεια των διαχειριστικών ελέγχων από την εν λόγω Γενική Διεύθυνση;

3. Σχεδιάζουν την απαράδεκτη κατάργηση του κλάδου των Οικονομικών Επιθεωρητών στο άμεσο μέλλον; Υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο κυοφορούμενο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών;



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα