ΥΠΟΙΚ: Οι αγορές αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 15:09
UPD:20/10/2010 12:27

«Υπάρχει μια ευρεία αναγνώριση ότι προχωρούμε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δημοσιογράφους.

Τη βεβαιότητά του ότι οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από το Λουξεμβούργο.

«Υπάρχει μια ευρεία αναγνώριση ότι προχωρούμε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους. «Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι αγορές ξεκινούν να ανταποκρίνονται στις προσπάθειες που έχουν γίνει.»

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε μάλιστα στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, το αποτέλεσμα της οποίας χαρακτήρισε πολύ θετικό.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναθεώρησης προς τα πάνω των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες είναι απολύτως ικανοποιητική, κάτι που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες.

Το μείζον πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή, τόνισε, είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών, των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή.

Κύριος στόχος μας, είναι να υπάρξει οριστική άρση των αστερίσκων και πλήρης πιστοποίηση των στοιχείων, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουν οι αγορές στο θέμα αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε πάντως ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες και δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας και, συνεπώς, νέα επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου. Για αυτό το λόγο, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο υπουργός τόνισε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ περιέχονται λίγο πολύ τα μέτρα τα οποία απαιτούνται. Επί του θέματος αυτού, ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της και ότι στις διαπραγματεύσεις της με την Eurostat «προσέρχεται με ανοιχτά βιβλία».

«Αφετηρία των δεινών» η περίοδος διακυβέρνησης από τη ΝΔ

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η αφετηρία των όσων δεινών αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

«Οι πολίτες γνωρίζουν την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιμένω από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά να εξηγήσουν στη Eurostat γιατί το έλλειμμα δε βρίσκεται στο 9,9% όπως είχε ισχυριστεί και όχι εκεί που θα διαμορφωθεί», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Συμφωνία για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας

Αναφερόμενος στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι υπήρξε τελική συμφωνία στο ζήτημα της ενίσχυσης τόσο του προληπτικού όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το Ecofin θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία αν ένα κράτος βρίσκεται σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού και στην περίπτωση αυτή θα το ειδοποιεί να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα μέσα στο διάστημα ενός εξαμήνου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χρέος του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας, συμπλήρωσε ο ΥΠΟΙΚ, ενώ τάχθηκε υπέρ της απόφασης για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», κατά το οποίο οι χώρες του ευρώ θα ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους.

Ο υπουργός χαιρέτησε επίσης τη συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Ecofin σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα