ΕΕ: Συμφωνία για την εποπτεία των hedge funds

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010 16:10
UPD:18:51

Σε συμφωνία για την εποπτεία των hedge funds, τα οποία είχαν κατηγορηθεί για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Σε συμφωνία για την εποπτεία των hedge funds, τα οποία είχαν κατηγορηθεί για τη μεγιστοποίηση των επιπτώσεων της πιστωτικής κρίσης, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Όπως ανακοίνωσε η βελγική προεδρία, η απόφαση του Ecofin, επεκτείνεται και στη δραστηριότητα των επενδυτικών εταιρειών (private equity funds) καθώς και στους επικεφαλής τους.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ECOFIN: Συνέντευξη Τύπου Ντ. Ρέιντερς - Μ. Μπαρνιέ - Ο. Ρεν - Α. Σεμέτα

ECOFIN: Συνέντευξη Τύπου Ντ. Ρέιντερς - Μ. Μπαρνιέ - Ο. Ρεν - Α. Σεμέτα.

«Η μεγάλη αλλαγή έγκειται στο ότι έως τώρα δεν υπήρχε πλαίσιο λειτουργίας ή εποπτεία και τώρα θα υπάρξει» δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ.

Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκεται η μεγιστοποίηση των όρων διαφάνειας στη λειτουργία και τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων εταιρειών, στις οποίες είχε αποδοθεί μερίδιο της ευθύνης για την αποσταθεροποίηση των αγορών το 2008.

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέϊντερς, ο οποίος ως εκπρόσωπος της κοινοτικής προεδρίας προήδρευσε σχετικών διεργασιών και μεσολάβησε για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «πραγματική πρόοδο».

Οι προσπάθειες προώθησης της σχετικής νομοθεσίας είχαν διακυβευθεί από διαφωνίες μεταξύ της Βρετανίας, όπου είναι εγκατεστημένα τα περισσότερα hedge funds στην Ευρώπη, και της Γαλλίας, η οποία πρωτοπορεί της προσπάθειας ελέγχου της δραστηριότητας των εταιρειών του τομέα.

Η συμφωνία επικεντρώθηκε στη θέσπιση "ευρωπαϊκών διαβατηρίων" που θα επιτρέπουν τη δραστηριοποίηση αλλοδαπών hedge funds σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βάσει μόνον μίας αδείας.

Η Γαλλία επέμεινε και εξασφάλισε την έκδοση των αδειών αυτών από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών, που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Παρίσι.

Όπως αποφασίστηκε, η έναρξη λειτουργίας του νέου εποπτικού καθεστώτος θα τεθεί σε ισχύ, εφόσον η σχετική ρύθμιση προωθεί εγκαίρως προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την 1 Ιανουαρίου 2011.

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα έχουν διετή περίοδο στη διάθεσή τους για την ενσωμάτωση της σχετικής ρύθμισης στο εθνικό τους δίκαιο, γεγονός που σημαίνει ότι η έκδοση των "ευρωπαϊκών διαβατηρίων" θα αρχίσει από το 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα