Κίνα: Περιπλέκεται το θέμα μείωσης του πληθωρισμού

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 06:42

Τα αντίθετα αποτελέσματα από την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία του κόσμου ενδέχεται να έχει η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Χθες η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε απροσδόκητα το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από το 2007 και το ετήσιο επιτόκιο στο 5,56% από 5,31%. Το επιτόκιο καταθέσεων αυξήθηκε στο 2,5% από 2,25%.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό και να αποφύγουν τη «φούσκα» σε μια χώρα που υπερέβη πέρυσι την Ιαπωνία και κατέστη η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Ο κίνδυνος εντοπίζεται στο ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα τροφοδοτήσουν κερδοσκοπικά κεφάλαια από το εξωτερικό στην Κίνα, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές ακινήτων και τις τιμές καταναλωτή. Η απόφαση έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των αξιωματούχου του G20 στη Νότια Κορέα με θέμα συζήτηση την παγκόσμια οικονομία εν μέσω διαφωνιών εάν το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, είναι υπερτιμημένο.

Το αργό πετρέλαιο σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε επτά εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών ότι τα υψηλότερα κινεζικά επιτόκια θα μειώσουν τη ζήτηση στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, και το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ. Ο δείκτης MSCI των μετοχών των αναπτυγμένων χωρών βυθίστηκε 1,1%, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο μηνών, στη 1:30 μ.μ. στη Νέα Υόρκη.

Το γιουάν έχει σημειώσει άνοδο 2,5% έναντι του δολαρίου από την 1η Σεπτεμβρίου και χθες η κεντρική τράπεζα έθεσε την ισοτιμία του στα 6,6553 ανά δολάριο.

Στο Χρηματιστήριο της χώρας ο Shanghai Composite Index αναρριχήθηκε 27% από τα χαμηλότερα επίπεδα τον Ιούλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα