Ισχυρός ο ρυθμός επέκτασης της ελληνικής μεταποίησης

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2002 13:51
UPD:14:02

Περαιτέρω βελτίωση κατέγραψαν το Νοέμβριο οι επιχειρηματικές συνθήκες της ελληνικής βιομηχανίας μεταποίησης συνεχίζοντας τη σταθερή περίοδο ανάπτυξης που παρατηρείται σε όλους τους μήνες -εξαιρουμένου ενός- στη διάρκεια των τρεισήμισι ετών της ιστορίας της έρευνας.

Ο εποχικώς προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στις 53,2 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Οκτώβριο, υποδεικνύοντας ότι ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού τομέα επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα.

Η παραγωγή της ελληνικής μεταποίησης αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου συνεχίζοντας την αναπτυξιακή τάση που παρατηρείται καθ΄ όλη τη διάρκεια της έρευνας. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγής επιτεύχθηκε με τον πιο χαρακτηριστικό ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο. Κινητήριος μοχλός των υψηλότερων επιπέδων παραγωγής, σύμφωνα με τις 300 εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ήταν οι βελτιωμένες συνθήκες της ζήτησης.

Παράλληλα, το επίπεδο των νέων εργασιών που ανατέθηκαν αυξήθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα ακολουθώντας την τάση που καταγράφεται σχεδόν κάθε μήνα από την πρώτη φορά που άρχισαν να συλλέγονται τα δεδομένα της έρευνας, το Μάιο του 1999.

Τα υψηλότερα επίπεδα των παραγγελιών οφείλονται γενικά στη βελτίωση των συνθηκών της ζήτησης από το εσωτερικό και το εξωτερικό και πολλές εταιρείες υπέδειξαν ότι πρόσφατα ολοκλήρωσαν επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις νέων συμβολαίων. Οι εξαγωγικές παραγγελίες επεκτάθηκαν για 39ο συνεχή μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης από τον Ιούνιο.

Παρά την αυξανόμενη αγοραστική δραστηριότητα, ο μέσος όρος του χρόνου παράδοσης μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, υποδεικνύοντας ότι, παρόλο που η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται, δεν υπήρξαν ενδείξεις πρόκλησης συμφόρησης από την πλευρά των προμηθευτών. Επιπλέον, ο χρόνος παράδοσης μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει παρατηρηθεί από το Νοέμβριο του 2001.

Τα επίπεδα απασχόλησης, σύμφωνα πάντα με την εν λόγω έρευνα, επηρεάστηκαν ελάχιστα από την εύρωστη ζήτηση και την αύξηση της παραγωγής. Αν και η απασχόληση συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα το Νοέμβριο, ο ρυθμός μείωσης της προσφοράς ήταν οριακός. Ο ρυθμός αλλαγής των επιπέδων απασχόλησης έχει παραμείνει σχεδόν σε επίπεδο αποτελμάτωσης όλους τους μήνες από τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας ότι η κατάσταση στον τομέα απασχόλησης διατηρείται σχετικά αμετάβλητη τους τελευταίους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών διεξάγεται από την NTC Research και βασίζεται σε δεδομένα από 300 εταιρείες. Ο δείκτης προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες που καταγράφουν τις μεταβολές στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, τα επίπεδα απασχόλησης, το χρόνο παράδοσης προμηθειών και το ύψος των αποθεμάτων. Όταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής 50, η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύσσεται, ενώ όταν υποχωρεί κάτω από το επίπεδο αυτό υποδεικνύει κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Λόγω της πανομοιότυπης μεθοδολογίας της έρευνας για κάθε χώρα ξεχωριστά, o PMI και οι σχετικά ανάλογοι δείκτες μπορούν να συγκριθούν με τους αντίστοιχους Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών των άλλων χωρών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα