ΥΠΕΚΑ: Αναπτυξιακές επενδύσεις 44 δισ. ευρώ έως το 2015

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010 16:36
UPD:17:05

Το πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, όπως εξήγησε η κ. Μπιρμπίλη μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη», στοχεύει ακόμη στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Στην εφαρμογή ενός προγράμματος αναπτυξιακών παρεμβάσεων που στοχεύει στην προσέλκυση και πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 44 δισ. ευρώ έως το 2015 και στη δημιουργία πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 27.000 μπορούν να αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης, προχωρά το ΥΠΕΚΑ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη.

Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξήγησε η κ. Μπιρμπίλη μιλώντας στο συνέδριο του Economist με τίτλο «Η πράσινη ατζέντα μετά την Κοπεγχάγη», στοχεύει ακόμη στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως ο κλάδος των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, της ενέργειας και των χρηματοοιοκονομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών γενικότερα, αλλά και στη μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων, νέων ειδικοτήτων και νέων προϊόντων.

Σύμφωνα με την υπουργό, «κάθε παρέμβαση πρέπει να στοχεύει σε τρία επίπεδα, ένα επίπεδο με παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, ένα επίπεδο μικρότερης κλίμακας αλλά επιδεικτικών παρεμβάσεων και ένα τρίτο επίπεδο όπου κάποια στιγμή στη χώρα μας πρέπει να σκύψουμε σε νέες τεχνολογίες που πιθανότατα να αφορούν σε νέα υλικά ή σε οτιδήποτε μπορεί να παράξει και να αποτελέσει τη νέα παραγωγική βάση για τη χώρα».

Η κ. Μπιρμπίλη υπογράμμισε επίσης ότι η επιτυχία του προγράμματος αυτού έχει άμεση σχέση με την αξιοποίηση της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα σε μια σχέση αμφίδρομη ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό.

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος, όπως τους περιέγραψε η υπουργός, είναι:

1. Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο συγκεκριμένος πυλώνας ενσωματώνει μια σειρά πολιτικών που εστιάζουν στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας (εξοικονόμηση ενέργειας), στην παροχή αξιόπιστων ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών προς τους καταναλωτές και στην προώθηση των φιλοπεριβαλλοντικών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης. Κινητήριο μοχλό θα αποτελέσουν οι πράσινες δημόσιες προμήθειες για την προώθηση των οποίων ετοιμάζεται ένα εθνικό σχέδιο δράσης και στις οποίες θα υπάρχει μια νέα αγορά που θα δημιουργηθεί. Η υλοποίηση του σχεδίου προϋποθέτει νέες επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμων πηγών συνολικού ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται και οι επενδύσεις σε δίκτυα και διασυνδέσεις που εκτιμώνται σε επιπλέον 4 με 5 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να δημιουργήσουν 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης.

2. Αειφόρος διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων. Ο πυλώνας αυτός συγκεντρώνει δράσεις που στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας, στη διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων και των δασών και στο σχεδιασμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων και κρίσεων. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα πραγματοποιηθούν αναπτυξιακές επενδύσεις σε τεχνικά έργα και έργα αξιοποίησης φυσικών πόρων καθώς και στην αποκατάσταση των φυσικών τοπίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 11.000 νέες θέσεις εργασίας.

3. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής με σεβασμό στο περιβάλλον. Ο πυλώνας αυτός περιλαμβάνει μια σειρά παρεμβάσεων αστικής αναζωογόνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Συμπεριλαμβάνονται δράσεις για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, όπως μείωση του θορύβου, μείωση της ρύπανσης και η ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εν λόγω επενδύσεων ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 27.000 θέσεις εργασίας.

4. Ενίσχυση των μηχανισμών και θεσμών της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ενίσχυση των φορέων και μηχανισμών τόσο θεσμικά όσο και τεχνικοοικονομικά.

Ειδικότερα, για τον κλάδο της κατασκευής, η κ. Μπιρμπίλη επεσήμανε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ραγδαία στο άμεσο μέλλον εκμεταλλευόμενος τις απαραίτητες οικοδομικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την υλοποίηση προγραμμάτων αστικών αναπλάσεων, την υλοποίηση των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο, αλλά από τη μεγάλη προοπτική της ανακαίνισης και της επαναχρησιμοποίησης του μεγάλου κτηριακού αποθέματος της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα