Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας

Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2002 14:39

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά μέσο όρο 3,8% μέχρι και το 2006 προβλέπει το νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πρόγραμμα προβλέπει ακόμη τη ραγδαία μείωση του δημοσίου χρέους κατά 4 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ κάθε χρόνο με στόχο να περιοριστεί απο το 105,3% του ΑΕΠ το 2002 στο 87,9% του ΑΕΠ το 2006.

Οι μεγάλοι ρυθμοί μείωσης του δημοσίου χρέους εναρμονίζονται με το νέο αυστηρότερο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλλει την ταχεία μείωση του στις χώρες με υψηλά χρέη.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμα οτι ο προϋπολογισμός του κράτους θα γίνει πλεονασματικός απο το 2005 και μετά. Το 2003 το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 0,9% του ΑΕΠ ενώ το 2004 προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ. Το 2005 εκτιμάται οτι θα επιτευχθεί πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ με προοπτική να ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2006.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 3% καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος γεγονός που σημαίνει οτι θα παραμείνει υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ανάλογα με τον πληθωρισμό θα διαμορφωθούν και οι αυξήσεις στους μισθούς την επόμενη τετραετία.

Το πρόγραμμα προβλέπει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς (δηλαδή πάνω απο τον πληθωρισμό) κατά 2,3% κατά μέσο όρο στο διάστημα απο το 2003 μέχρι και το 2006.

Η μείωση του δημόσιου χρέους προβλέπει να προέλθει απο τα έσοδα που θα εισπραχθούν απο το επικαιροποιημένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

και ενδεχομένως απο νέες αποκρατικοποιήσεις που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.

Στο πρόγραμμα προβλέπεται ακόμη και ένα δεύτερο, εναλλακτικό σενάριο για το ρυθμό ανάπτυξης στην περίπτωση που οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία προσλάβουν δυσμενέστερη τροπή. Αυτό το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο προβλέπει μέσο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης 3,1% μέχρι και το 2006.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα