Κίνα: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στο γ’ τρίμηνο

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 07:04
UPD:14:18

Με ετήσιο ρυθμό 9,6% αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Κίνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία, παρουσιάζοντας μικρή επιβράδυνση και σηματοδοτώντας την επίτευξη του στόχου του Πεκίνου για μείωση του καλπάζοντος ρυθμού ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν στο 10,3% και το δεύτερο στο 11,9%.

Πιο ανησυχητικός για την κυβέρνηση είναι ο πληθωρισμός, που ανήλθε το Σεπτέμβριο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 μηνών, στο 3,6%, πάνω από το ανώτατο όριο του 3% που έχουν θέσει οι κινεζικές αρχές.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος φαίνεται ότι βοήθησαν την κινεζική οικονομία να βρεθεί σε ένα δρόμο κάπου ανάμεσα στην υπερθέρμανση και τη σοβαρή ύφεση», όπως είπε ο Μπράιαν Τζάκσον, οικονομολόγος της Royal Bank of Canada στο Χονγκ Κονγκ.

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση την Τρίτη, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκιά της κατά 0,25 μονάδες και πολλοί αναλυτές υπέθεσαν τότε ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ υψηλότερα απ’ό,τι αναμενόταν.

Ωστόσο τα στοιχεία που τελικά ανακοινώθηκαν συμβαδίζουν με τις προβλέψεις, υποδεικνύοντας ότι η άνοδος των επιτοκίων έγινε καθώς το Πεκίνο θεωρεί ότι η ανάκαμψη είναι σε καλό δρόμο και επιθυμεί περιορισμό της ανόδου στα ακίνητα και τις μετοχές, που έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι αγορές δεν αντέδρασαν σημαντικά στην ανακοίνωση των στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα