Στη Δικαιοσύνη οι παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 09:57
UPD:14:57

Την επιβολή κοινοτικού προστίμου, ύψους 343,7 εκατ. ευρώ, στη χώρα για κακοδιαχείριση αγροτικών ενισχύσεων και την πλημμελή λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών επιδοτήσεων, που διαχειρίζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών μέλη της, την περίοδο 2004-07, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης. Το πρόστιμο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Ο κ. Σκανδαλίδης προανήγγειλε πάντως ότι η χώρα μας θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Κομισιόν, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν προβλήματα (ανοικτές πληγές τις αποκάλεσε) με την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή και μη αγρότες.

«Οσες επιδοτήσεις - ενισχύσεις δεν εισπράχθηκαν σύννομα από αγρότες ή δήθεν δικαιούχους αγρότες θα ελεγχθούν και όσοι έχουν παρατυπήσει θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη και προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να μην υπάρχουν πρόστιμα. Απόδειξη της διαχείρισης του θέματος, υποστήριξε, αποτελεί το γεγονός ότι οι περικοπές των επιδοτήσεων που έφτασαν το 10% τα προηγούμενα χρόνια τον τελευταίο χρόνο (2009-2010) έπεσαν κάτω από το 2%.

Κ. Σκανδαλίδης: Στη Δικαιοσύνη οι μη σύννομες πρακτικές

Κ. Σκανδαλίδης: Στη Δικαιοσύνη οι μη σύννομες πρακτικές

Σε δηλώσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιλένα Αποστολάκη, διευκρίνισε ότι το πρόστιμο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη στις αρχές Ιανουαρίου. Και η κ. Αποστολάκη ξεκαθάρισε ότι για όσους έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στην δικαιοσύνη.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, εκτός από το πρόστιμο των 343,7 εκατ. ευρώ, επικρέμεται η επιβολή τους προσεχείς μήνες και άλλων προστίμων αναφορικά με ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε πυρόπληκτους αγρότες το 2007, τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, το «πακέτο» αποζημιώσεων Χατζηγάκη και άλλες εκπρόθεσμες πληρωμές κοινοτικών ενισχύσεων, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των προς επιβολή κοινοτικών προστίμων στο 1,3 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα