Ενστάσεις Τρισέ επί του συμβιβασμού για τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ε.Ε.

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 10:59

Αντιρρήσεις επί του συμβιβασμού στον οποίο κατέληξαν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

«Ο κ. Τρισέ έχει συντάξει ένα σημείωμα εξηγώντας τις αντιρρήσεις του ως προς τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ένας από τους πιο ένθερμους θιασώτες της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας στη ζώνη του ευρώ και της θέσπισης κυρώσεων για τις κυβερνήσεις που δεν τηρούν τις ρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times στο φύλλο της Πέμπτης, σε υπηρεσιακό σημείωμα ο Ζαν Κλοντ Τρισέ έγραψε ότι «ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν συμφωνεί με όλα τα σημεία της έκθεσης» των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.

Βάσεις της συμβιβαστικής συμφωνίας, οι κυρώσεις που προβλέπονται για όσες χώρες παραβιάζουν τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα εφαρμόζονται ευκολότερα και ταχύτερα, αλλά όχι αυτομάτως.

Η συμβιβαστική συμφωνία επεκρίθη σφοδρά και από τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη Die Welt παρατήρησε ότι οι ρυθμίσεις της απέχουν πολύ από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα