Μέτκα: Νέα συμφωνία για ενεργειακή μονάδα στη Συρία

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 12:35
UPD:12:44

Στην υπογραφή συμβολαίου για την κατασκευή θερμικής ενεργειακής μονάδας, ισχύος 724 ΜW, στη Συρία προχώρησε σήμερα η κοινοπραξία METKA/Ansaldo Energia μετά την επιτυχή ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού.

Το έργο αφορά στη μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Αναθέτων φορέας είναι το υπουργείο Ηλεκτρισμού της Συρίας και ανάδοχος η ανωτέρω κοινοπραξία με επικεφαλής τη Μέτκα. Τα μερίδια συμμετοχής στο έργο ανέρχονται σε 76,5% για τη Μέτκα και 23,5% για την Ansaldo Energia.

Η μονάδα, η οποία θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Deir Azzour στη βορειοανατολική Συρία, θα έχει ελάχιστη καθαρή ενεργειακή ισχύ 724 MW και απόδοση ηλεκτρικής ενέργειας 55,6% στην αναφερόμενη θερμοκρασία και υψόμετρο του ενεργειακού εργοστασίου και με χρήση του αναφερόμενου στο συμβόλαιο φυσικού αερίου.

Η εμπορική λειτουργία του έργου θα ξεκινήσει εντός 40 μηνών από το άνοιγμα ανεκκλήτου πιστώσεως (Letter of Credit). Ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 671.255.945 ευρώ πλέον SYP 460,000,000 (περίπου 7.000.000 ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία).

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Μέτκα, το ανεκτέλεστο έργων της ενισχύεται κατά 680 εκατ. ευρώ με το σύνολο να διαμορφώνεται στο ποσό των 2,4 δισ. ευρώ περίπου. Το 90% περίπου του ανεκτέλεστου της εταιρείας τοποθετείται στο εξωτερικό.

«Μετά την ανάληψη δύο έργων προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που ήδη εκτελούνται στην Τουρκία και δύο έργων στη Συρία προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα ήδη εκτελείται, η παρουσία της ΜΕΤΚΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθίσταται πλέον πρωταγωνιστική», τονίζει η εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα