ΥΠΟΙΚ: Εγκύκλιος για τη μη έκδοση αποδείξεων από τους πρατηριούχους

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 13:15
UPD:13:17

Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων από πρατηριούχους υγρών καυσίμων για την πώληση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων από πρατηριούχους υγρών καυσίμων για την πώληση πετρελαίου κίνησης και βενζίνης το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι από 1.5.2010 εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως ύψους εσόδων, και οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.

Ορίζεται, έτσι, ότι από 1.4.2010 και εφεξής οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικής πώλησης με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του ν.1809/1988.

«Από τα διαλαμβανόμενα ανωτέρω προκύπτει ότι ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων από 1.5.2010 και κατά συνέπεια από την ως άνω ημερομηνία αρχίζει και λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών τους», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Όπως σημειώνει, δεδομένου ότι η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τους εν λόγω επιτηδευματίες για την πώληση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης για το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010 δεν επηρεάζει το ύψος του φορολογητέου εισοδήματός τους, καθώς και το ύψος του αποδιδόμενου Φ.Π.Α., αφού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι παραπάνω φορολογίες προσδιορίζονται τεκμαρτά και κατά συνέπεια δεν υφίσταται ζήτημα απόκρυψης φορολογητέας ύλης, γίνεται δεκτό για το χρονικό διάστημα από 1.4.2010 έως και 30.4.2010, να μην επιβάλλονται πρόστιμα για την μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης από τους εν λόγω επιτηδευματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το χρόνο διαπίστωσής τους από τις φορολογικές αρχές και εφόσον οι υποθέσεις αυτές εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ., δηλαδή, είτε δεν έχουν εκδοθεί από τους προϊσταμένους των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών οι σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου, είτε έχουν εκδοθεί οι σχετικές Α.Ε.Π. αλλά π.χ. δεν έχει γίνει κοινοποίησή τους, εκκρεμεί αίτημα συμβιβασμού, προσφυγή κ.λ.π.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα