Μέσα Νοεμβρίου ο έλεγχος των οικονομικών του ΕΣΥ από την τρόικα

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 14:20

Στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται η νέα, επίσημη πλέον επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, οπότε και θα της γνωστοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία για την πρόοδο που έχει γίνει το τελευταίο εννιάμηνο στην περιστολή της σπατάλης.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Νίκος Πολύζος ο οποίος συναντήθηκε χθες ανεπίσημα με τρεις εμπειρογνώμονες της τρόικας, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν μου έδειξαν ότι έμειναν μη ικανοποιημένοι».

Ο κ. Πολύζος τους παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η συνολική δαπάνη στο χώρο της υγείας έχει μειωθεί ήδη κατά 10%. Παρουσίασε ακόμα το σχέδιο για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και το πρώτο του 2011.

Όπως τόνισε ο κ. Πολύζος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμήσεις για το 2011 δεν μπορούν να γίνουν ακόμα, καθώς δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι στόχοι.

Ωστόσο, εξήγησε ότι τα μέλη της τρόικας κάνουν συνεχώς αναφορές στο μνημόνιο, το οποίο ζητούν να εφαρμοστεί πιστά. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μηχανογράφηση και το διπλογραφικό σύστημα θα δώσουν άμεσα στοιχεία για τις λειτουργικές δαπάνες -κυρίως από τα τριάντα μεγαλύτερα νοσοκομεία -οι οποίες θα αφορούν το τρίμηνο του 2010.

Εξάλλου, στη συζήτηση που είχε ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος για άλλη μια ώρα με τους εμπειρογνώμονες, ανέφερε τους στόχους προκειμένου να εξοικονομηθούν 400 εκατομμύρια ευρώ, μετά την αλλαγή του συστήματος προμηθειών αλλά και τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας προχώρησαν σε ορισμένες συστάσεις που αφορούσαν κυρίως τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας, λέγοντας ότι θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες του να εποπτεύονται από έναν φορέα και να υπάγονται σε αυτόν, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα του οικογενειακού γιατρού.

Επίσης, εκτίμησαν ότι αν είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και υπήρχε δυνατότητα επιλογής γενικού γιατρού ως οικογενειακού γιατρού, το σύστημα υγείας θα είχε αποσυμφορηθεί και τα οικονομικά οφέλη θα ήταν σημαντικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα