Εκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους

Εξαγγελίες Γ. Παπανδρέου
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2010 20:26
UPD:22/10/2010 02:46

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα δοθεί στο τέλος Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανέργους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Περιστέρι.

Τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θα δοθεί στο τέλος Δεκεμβρίου μαζί με τη σύνταξη καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανέργους εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στο Περιστέρι.

Τονίζοντας πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν πληγεί περισσότερο από όλους, έκανε λόγο για μια πρώτη συμβολική κίνηση. Δεν λύνουμε με αυτό το μέτρο το πρόβλημα, αλλά δεν τους ξεχνάμε, παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, το ύψος και οι προϋποθέσεις της ενίσχυσης θα ανακοινωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η ενίσχυση αυτή αποτελεί έναν «ελάχιστο φόρο τιμής» στους χαμηλοσυνταξιούχους που σήκωσαν μεγάλο βάρος. «Αυτά τα μέτρα μας τα επιβάλλει μόνο η συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά, συνδέοντας τις αποφάσεις αυτές με τα «πρώτα θετικά βήματα που έχουν γίνει [στην πορεία της οικονομίας]» και καλώντας σε «ακόμα μεγαλύτερα βήματα».

Δεσμεύθηκε εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων και αύξηση φορολογικών συντελεστών. «Η συνέπειά μας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους κάνουν παιχνίδια με τη φωτιά τώρα με τις εκλογές» επεσήμανε.

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές παρατήρησε ότι σε αυτές οι πολίτες θα αποφασίσουν ξεκάθαρα που θα πάει η χώρα, σημειώνοντας ότι συγκρούεται η αντίληψη που αρέσκεται στη στασιμότητα και την καπηλεία των προβλημάτων και η οποία τελικά οδηγεί στο «πισωγύρισμα» και η αντίληψη που θέλει να συγκρουστεί με τα προβλήματα.

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός παράλληλα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ. Όχι μόνο εγκατέλειψαν τη χώρα για να σκάσει η βόμβα στα χέρια τα δικά μας, αλλά κρύβονται και υποκρίνονται, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στο κόμμα της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε πως η ΝΔ «έβαλε φωτιά στην Ελλάδα» και ζητά από μας να τη σβήσουμε. Κατηγόρησε ακόμη τη ΝΔ πως ποντάρει στην αποτυχία των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για δικούς της μικροκομματικούς λόγους.

Υποστήριξε επίσης πως η ΝΔ κορόιδεψε τον λαό και την ΕΕ καθώς «η Eurostat βρίσκει γαλάζιους σκελετούς στη ντουλάπα του ελλείμματος» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το Μνημόνιο αν είχαν απαλλάξει [η ΝΔ] την χώρα από την παρουσία της ως κυβέρνηση».

Αναφερόμενος σε όσα καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για αναφορές στη διαφθορά και απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι «ο κόσμος το ΅χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι», ρωτώντας ταυτόχρονα: «η ΝΔ θέλει να το αποκρύψουμε;».

«Εμείς θέλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε, ρωτώντας τη ΝΔ «που είχε κρυμμένη την συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος σε ένα χρόνο» και επικρίνοντάς την ότι «θέλει να κυβερνά την χώρα με κόλπα».

Με αφορμή τις αναφορές της ΝΔ για το έλλειμμα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κοροϊδεύει τους πολίτες και να υποτιμά την νοημοσύνη τους, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς αγωνιζόμαστε για να επανακάμψει η χώρα, ώστε το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 να ξεκινήσει η ανάπτυξη».

Διακαναλική συνέντευξη τη Δευτέρα

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα σχεδιάζει να δώσει διακαναλική συνέντευξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη την Πέμπτη και ενημερώθηκαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας από κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ώστε να ορίσουν τους εκπρόσωπους τους- δημοσιογράφους που θα μετάσχουν στη συνέντευξη.

Γ. Πεταλωτής: Δεν πολιτευόμαστε με βάση την τρόικα

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κινείται και δεν πολιτεύεται με βάση την τρόικα, αλλά με βάση το δημόσιο συμφέρον και μόνο, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Όπως ανέφερε, η συνεργασία με τους ξένους εταίρους είναι απαραίτητη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «εκεί που πραγματικά δίνουμε λογαριασμό και απολογούμαστε είναι στον ελληνικό λαό και οφείλουμε να βάλουμε το πλαίσιό μας».

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε για άλλη μία φορά ότι οι αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση αφορούν τον εξορθολογισμό και τη μείωση της σπατάλης, κάτι που κάνει και στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσον αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ανέφερε ότι είναι ζητούμενο εδώ και δεκαετίες και είναι απόφαση της κυβέρνησης για να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων από το κράτος.

Επεσήμανε ακόμη ότι θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με την ξεκάθαρη προϋπόθεση ότι δεν θα θιγεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «δεν θα πειραχθούν φορολογικοί συντελεστές» και ότι τα εναλλακτικά σενάρια που υπάρχουν για το ΦΠΑ έχουν να κάνουν με το ότι η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να επιβαρυνθούν κατά το δυνατόν λιγότερο οι Έλληνες πολίτες.

Για το εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών ώστε το έλλειμμα του 2009 να ανακοινωθεί μετά τις εκλογές, ο κ. Πεταλωτής τόνισε αυτό δεν έχει καμία βάση και πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα