Σερβία: Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010 10:54

Ο ρυθμός αύξησης του σερβικού ΑΕΠ το 2010 θα κυμανθεί μεταξύ 1,5% και 2%, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, κ. Mladjan Dinkic.

Ο ρυθμός αύξησης του σερβικού ΑΕΠ το 2010 θα κυμανθεί μεταξύ 1,5% και 2%, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, κ. Mladjan Dinkic προσθέτοντας πως στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6%, στο δεύτερο τρίμηνο 2,1%, ενώ στο τρίτο τρίμηνο προβλέπεται αύξηση μεταξύ 2% και 2,5%.

Παράλληλα, το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων που θα προσελκύσει η Σερβία το 2011 προβλέπεται να προσεγγίσει το ελάχιστο επίπεδο των 4 δισ. δολ. (συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας Telekom Srbija).

Ο κ. Dinkic υπογράμμισε τις θετικές εξελίξεις που καταγράφονται στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, καθώς η αύξηση των εξαγωγών κατά 20,3% και η ενίσχυση των εισαγωγών κατά 7% είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 7%. Επίσης, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουάριου – Αυγούστου 2010 η βιομηχανική παραγωγή της Σερβίας αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, ενώ αντίθετα υποχώρηση της τάξης του 10% καταγράφηκε στους κλάδους των κατασκευών και του τουρισμού.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα