Σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομκών των χωρών της ομάδας των 20, η σύνοδος των οποίων πραγματοποιείται στην πόλη Κιενγκτζού της Νότιας Κορέας.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να αυξήσει το κεφάλαιο του Οργανισμού και την εκπροσώπηση των αναδυομένων δυνάμεων στο συμβούλιο διοίκησης του Ταμείου, αλλά και να ενισχύσει τις αρμοδιότητές του στην εποπτεία των οικονομικών πολιτικών των χωρών, ανέφερε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.
«Το σχέδιο συμφωνίας βασίζεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις. Περί το 5% του δικαιώματος ψήφου θα μεταφερθεί, η Ευρώπη θα εγκαταλείψει δύο έδρες, αποφεύγοντας παράλληλα την υπερεκπροσώπηση ορισμένων αναδυομένων δυνάμεων», διευκρίνισε η πηγή που δεν κατονομάζεται.
Οι Ευρωπαίοι είχαν δηλώσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν μία ή δύο από τις εννέα έδρες που καταλαμβάνουν (επί των 24) στο Συμβούλιο Διαχείρισης Πόρων του Ταμείου.
Τα μερίδια οικονομικής συμβολής θα αυξηθούν κατά 100%, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κεφαλαίου και , κατά συνέπεια, των οικονομικών μέσων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε από το Κιεντζού ότι οι χώρες του G20 συμφώνησαν για «τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει ποτέ υιοθετηθεί για τη διακυβέρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «ιστορική».
Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι ακόμη παρά μία πρόταση, η οποία πρέπει να τεθεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο θα συνέλθει στις αρχές Νοεμβρίου. Οπως είπε ο κ. Στρος Καν, με αυτήν θα νομιμοποιηθεί πλήρως το διοικητικό συμβούλιο.
Εξήγησε ακόμα ότι στο Συμβούλιο θα μετέχουν οι δέκα μεγαλύτεροι μέτοχοι, ΗΠΑ και Ιαπωνία, τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία και η ομάδα BRIC, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο