ΙΟΒΕ: Οφέλη από την ενσωμάτωση εφαρμογών κινητής επικοινωνίας

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 12:46
UPD:12:50

Σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις προκύπτουν από την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών κινητής επικοινωνίας, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ.

Σημαντικά οφέλη για την οικονομία και τις επιχειρήσεις προκύπτουν από την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών κινητής επικοινωνίας, σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ -με θέμα: «Οι Κινητές Επικοινωνίες ως Καταλύτης στο Νέο Αναπτυξιακό Υπόδειγμα της Ελληνικής Οικονομίας»- η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών κινητής επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα, βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ θα συμβάλλουν θετικά και στην επίτευξη επιμέρους σημαντικών στόχων όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Με βάση συγκεκριμένες υποθέσεις που θέτονται στη μελέτη, από την ενσωμάτωση 14 επιλεγμένων εφαρμογών κινητής επικοινωνίας (ΚΕ) σε διάφορους τομείς, εκτιμάται ότι σωρευτικά μέχρι το 2020, θα προκύψει μείωση λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων ύψους 23,7 δισ. ευρώ. Σε ετήσια βάση για το 2020, η μείωση ενδέχεται να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ ή περίπου 1% του αναμενόμενου ΑΕΠ.

Το μεγαλύτερο μέρος της εξοικονόμησης κόστους λειτουργίας προκύπτει από εφαρμογές τηλεδιάσκεψης και τη χρήση εφαρμογών ΚΕ στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σημαντικά οφέλη προκύπτουν και για το περιβάλλον. Η συμβολή των εφαρμογών ΚΕ στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει το 2020 στους 4,9 εκατ. τόνους CO2eq. Έτσι, οι ΚΕ μπορούν να συνεισφέρουν κατά 15% στην απαιτούμενη μείωση των εκπομπών για την επίτευξη του στόχου «20-20» το 2020.

Όπως τονίζει το ΙΟΒΕ, στην τρέχουσα εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία και εν όψει της πραγματοποίησης σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών στο επόμενο διάστημα που θα επηρεάσουν τον παραγωγικό – κοινωνικό ιστό της χώρας, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, το οποίο θα δίνει έμφαση στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία.

Στη μελέτη επισημαίνονται τέσσερις προτεραιότητες καθώς και συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις ενέργειες ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό κύκλο της ελληνικής οικονομίας:

Προσέλκυση επενδύσεων (ιδιωτικών και δημόσιων) σε ευρυζωνικές υποδομές, με έμφαση σε υποδομές δικτύων κινητής ευρυζωνικότητας τεχνολογίας 3G και 4G-LTE: Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δηλώνουν έτοιμες να επενδύσουν 1,8 δισεκ. ευρώ στην επόμενη τριετία σε υποδομές 3G και 4G-LTE, οι οποίες θα επιτρέψουν την παροχή προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ολοκλήρωση ρυθμιστικού πλαισίου για τις τηλεπικοινωνίες και άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοθετικού πλαισίου: Απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών απελευθέρωσης και απόδοσης διάφορων ζωνών του φάσματος στις κινητές επικοινωνίες, θέσπιση διαφανών ρυθμιστικών κανόνων, συμβατών με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ενίσχυση χρήσης Κινητών Επικοινωνιών από το Κράτος: Το Κράτος πρέπει να μετασχηματιστεί, ώστε να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά του, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες.

Ενίσχυση δράσεων κατάρτισης στη χρήση νέων τεχνολογιών και ΚΕ: Έμφαση πρέπει να δοθεί στην οικοδόμηση ψηφιακών ικανοτήτων στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά και στη συνεχή σχετική επιμόρφωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα