Κύπρος: «Καμπανάκι» Ορφανίδη για το έλλειμμα

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 16:42

Στην εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου ενδέχεται να φθάσει στο 7%, αντί του 5,4% που προβλέπει η κυβέρνηση, προέβη ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Αθανάσιος Ορφανίδης, υποστηρίζοντας ότι οι προβλέψεις που περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011 μπορεί να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Ορφανίδης υπενθύμισε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει και πέρυσι, ότι ο προϋπολογισμός για το 2010 κτίστηκε πάνω στη λανθασμένη βάση ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ήταν γύρω στο 3%, γεγονός που οδήγησε και σε υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για το 2010.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.

«Το έλλειμμα ξεπέρασε τελικά τις σχετικές προβλέψεις για το 2009 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες», ανέφερε ο διοικητής της τράπεζας και εκτίμησε ότι το έλλειμμα για το 2010 μπορεί να ξεπεράσει αισθητά το 6% με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στο έλλειμμα για το 2011.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει άμεσα να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης με έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών αντί των αναπτυξιακών δαπανών, που φαίνεται να περιορίζονται στον νέο προϋπολογισμό κατά 5%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα