Βουλγαρία: «Υποτονικό» αλλά σημαντικό το 2010 για τα ακίνητα

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 16:24

Το 2010 προβλέπεται να καταγραφτεί ως «μηδενικό έτος» για την αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μεταβολή, τόσο στον αριθμό των συμφωνιών αγοραπωλησίας, όσο και στις τιμές των προσφερόμενων ακινήτων, σε σχέση με το 2009, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η εταιρεία Bulgarian Properties (BP).

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το 2010 ήταν «άνευ σημασίας» για την αγορά, καθώς η προσέγγιση νέου επίπεδου ισορροπίας ήταν εξαιρετικά σοβαρή στιγμή στη διαχρονική της εξέλιξη, ειδικά μετά από την «έκρηξη» των προηγούμενων ετών και τη μεγάλη κάμψη των τιμών του 2009, προσθέτουν οι συντάκτες της ανάλυσης. Από την άποψη αυτή το 2010 επέτρεψε σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά να «αναπνεύσουν», καθώς είχαν το χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ανάπτυξής της, επισημαίνει η εκτελεστική διευθύντρια της BP, κα Πολίνα Στόικοβα.

Στα επιμέρους τμήματα της αγοράς ακινήτων καταγράφονται διαφορετικές τάσεις, οι οποίες κυμαίνονται από αύξηση και σταθεροποίηση των τιμών και των συναλλαγών μέχρι ταυτόχρονη μείωση και των δύο μεγεθών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πειστικές και σαφώς καταγεγραμμένες ενδείξεις αναφορικά με την προοπτική ενδεχόμενης ανάκαμψης της αγοράς, γεγονός που καταδεικνύει για ακόμη μια φορά πως η έξοδος από την κρίση θα αποτελέσει μακροχρόνια διαδικασία, υποστηρίζει η κα Στόικοβα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας η μέση τιμών των διαμερισμάτων που πουλήθηκαν στη Σόφια στο τρίτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 840 ευρώ το τ.μ., μειωμένη κατά 30 ευρώ το τ.μ. (ή 3,5%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα