Deloitte: Δομικό το πρόβλημα των ελλειμμάτων

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 14:00

Το πρόβλημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μεγάλος αριθμός κρατών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είναι δομικό και δεν μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη λήψη μέτρων περικοπών, σημειώνεται σε μελέτη της Deloitte με τίτλο «Red ink rising, The road to fiscal sustainability».

Το πρόβλημα, τονίζεται, είναι δομικό, αφού σχετίζεται με ολόκληρο το σύγχρονο μοντέλο δημοκρατικής διακυβέρνησης και από τη στιγμή που δεν είναι επιφανειακό, αλλά βαθύτερο, η επίλυση του δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί σε περικοπές «σε σπατάλες, απάτες και καταχρήσεις».

«Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί», σχολίασε ο Bill Eggers, Director της Deloitte Research για το δημόσιο τομέα και σημείωσε: «Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έρχονται αντιμέτωπες με πρωτοφανή επίπεδα χρεών και ελλειμμάτων. Ορισμένες βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας».

Όπως υπογραμμίζεται, η μείωση του χάσματος μεταξύ εσόδων και δαπανών θα αποτελέσει τη βασική πρόσκληση για τις κυβερνήσεις στο μέλλον. Απώτερος στόχος τους, σύμφωνα με τη μελέτη, θα πρέπει να οριστεί η θεμελίωση σταθερής διακυβέρνησης, δημοσιονομικά εξισορροπημένης και δομημένης με βάση τις ανάγκες του 21ου αιώνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα