Νέες εκτιμήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους από διεθνείς οίκους

Σάββατο, 30 Οκτωβρίου 2010 19:21

Είναι νωρίς για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Barclays Capital σε έκθεσή της που φέρει μάλιστα αυτόν τον τίτλο. Παρότι οι αγορές πιέζουν εμμέσως σε πρώιμη αναδιάρθρωση, η Ελλάδα έχει καταγράψει πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ και οι άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας φαίνεται να έχουν κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να αποφύγουν την «ελληνική» πορεία προς το μηχανισμό.

Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελέσει «επανάληψη» της Αργεντινής, αφού πιθανότερο από τη χρεοκοπία είναι το σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους με τη στήριξη των Ε.Ε. - ΔΝΤ. Και αυτή η περίπτωση όμως είναι πρόωρο να εξεταστεί, αφού η χώρα προχωράει με σημαντικά βήματα, αν και παραμένει η αβεβαιότητα για το μέλλον. Μέχρι να ξεκαθαριστούν αυτά τα ζητήματα, δεν μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα της αναδιάρθρωσης, η οποία πάντως αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερο κόστος σε σχέση με τα οφέλη. Μια τέτοια περίπτωση θα είχε νόημα μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι υπόλοιπες επιλογές, σημειώνουν οι αναλυτές.

Οσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες, θεωρούν ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, ενώ αναμένεται και επιδείνωση του χαρτοφυλακίου δανείων, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί και ανέρχονται στα 13 δισ. ευρώ να μην καλύπτουν τις επισφάλειες, για τις οποίες απαιτούνται ακόμη 3,5 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από αυξήσεις κεφαλαίων.

«Παράταση μνημονίου»

Η Citi, εξάλλου, θεωρεί ως πιθανή την επιμήκυνση της στήριξης της χώρας και μετά το 2013, καθώς η αναθεώρηση του ελλείμματος και τα τελικά στοιχεία για την πορεία των στατιστικών στοιχείων την περίοδο 2006 - 2009 έχουν ενισχύσει τους φόβους των αγορών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Η Citi θεωρεί ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια και εκτιμά ότι η πραγματική μείωση του ελλείμματος θα σημειωθεί από το επόμενο έτος.

Οσον αφορά στην ανάπτυξη, η Citigroup θεωρεί ότι η ύφεση το 2010 θα είναι της τάξης του 3,5% και θα αποκλιμακωθεί στο 2,3% το 2011. Την ίδια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο πληθωρισμός, ο οποίος τοποθετείται για το 2010 στο 4,8% και για το 2011 στο 2,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα