ΥΠΟΙΚ: Θέμα των εθνικών θεσμών, όχι της τρόικας, οι εκλογές

«Στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού οι αποφάσεις για τον ΦΠΑ»
Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010 11:01
UPD:13:27

«Δεν είναι η πρόθεσή μας να πάμε σε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών αναγκαστικά θα συνεκτιμηθεί ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει τη σημερινή προσπάθεια σωτηρίας της χώρας με τη στήριξη των πολιτών».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με το δίλημμα των εκλογών, επεσήμανε ότι «δεν είναι εκβιασμός το να λες στους πολίτες την αλήθεια», υπογραμμίζοντας πως «η εναλλακτική στη σημερινή πολιτική που ακολουθούμε είναι στην πραγματικότητα η χρεοκοπία. Είναι η επιστροφή σε αυτό που ζήσαμε πριν διασφαλίσουμε το δάνειο των 110 δισ.».

Σε ό,τι αφορά το αν η τρόικα θα συναινέσει στο θέμα των πρόωρων εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «ο καθένας στο ρόλο του. Η λειτουργία της δημοκρατίας μας είναι θέμα των εθνικών θεσμών».

Στο πεδίο της οικονομίας, δήλωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ θα ανακοινωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, «με γνώμονα την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει αλλά και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση της αγοράς και των νοικοκυριών».

Σχετικά με τη δημοσίευση των φορολογικών δηλώσεων, ο υπουργός απάντησε ότι «η δημοσίευση των φορολογικών δεδομένων δεν είναι τιμωρία είναι διαφάνεια. Οι έντιμος φορολογούμενος δεν έχει να φοβάται τίποτα, ο φορολογούμενος, όμως, που όλοι γνωρίζουν ή βλέπουν την οικονομική του κατάσταση και δηλώνει εισοδήματα απορίας είναι η ώρα να αρχίσει να λογοδοτεί», ενώ προσθέτει πως «σε κάθε περίπτωση αναμένουμε και τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων».

Ερωτηθείς αν το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα έχει λήξει οριστικά, απάντησε ότι «το θέμα αυτό τέθηκε, το διαπραγματευτήκαμε και έχει λήξει».

Για το εάν θα επιστρέψουμε στο καθεστώς της 13ης και 14ης σύνταξης, επεσήμανε: «στόχος μας είναι ότι όσο προχωράμε επιτυγχάνοντας τα ορόσημα του προγράμματος, τόσο θα επιχειρούμε να επιστρέφουμε μέρος του μερίσματος της επιτυχίας και να αντισταθμίζουμε απώλειες για όσους πολίτες ζητήθηκε να βάλουν πλάτη. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι αποτελούν άμεση προτεραιότητα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα