Σε αναζήτηση λύσεων για τις στρεβλώσεις στην αγορά οπωροκηπευτικών

Κίνδυνος ελλείψεων στις εορτές των Χριστουγέννων
Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2010 15:19

Προειδοποιήσεις για ελλείψεις σε βασικά είδη φρούτων και λαχανικών τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων απευθύνουν οι έμποροι - πωλητές της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, εξαιτίας του αδιεξόδου στις συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την δυνατότητα τροποποίησής της αγορανομική διάταξης που αφορά στην επιβολή περιθωρίου κέρδους στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

Το θέμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο πολύωρων συναντήσεων που έχουν τις τελευταίες εβδομάδες οι έμποροι με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλια και με το γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό.

Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες του χώρου, οι συνθήκες της αγοράς που είχαν οδηγήσει πριν από αρκετά χρόνια στον καθορισμό περιθωρίου κέρδους στα οπωροκηπευτικά, όχι μόνο εκλείπει σήμερα, αλλά αποτελεί και εμπόδιο στην ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών και τροχοπέδη στον ανταγωνισμό, καθώς ενισχύει το παρεμπόριο. Τα πολύ μικρά περιθώρια κέρδους οδηγούν κάποιους επαγγελματίες να προμηθεύονται προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας χωρίς παραστατικά και τιμολόγια με ό,τι σημαίνει αυτό, πέρα από την προστασία του καταναλωτή και για τα έσοδα του δημοσίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους, εάν συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς είναι αρκετοί αυτοί που θα αποφύγουν να προχωρήσουν σε μεγάλες προμήθειες βασικών οπωροκηπευτικών ενόψει των εορτών και αναφέρονται κυρίως στις εισαγωγές προϊόντων εκτός εποχής (ντομάτα κλπ).

Τα οπωροκηπευτικά ως κατηγορία κινούνται με περιθώριο μέσου μικτού κέρδους 12% έως 15%, όταν σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 20 με 30% ή και σε ψηλότερα επίπεδα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του κλάδου δεν υπάρχει αντίστοιχο καθεστώς όπως το δικό μας σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για αρκετές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς που δεν επιτρέπουν στις τιμές να διαμορφωθούν χαμηλότερα. Για το λόγο αυτό, έχουν θέσει στο υπουργείο το θέμα της απάλειψης του φαινομένου της μονομερούς διαμόρφωσης τιμών, ενώ έχουν προτείνει την δημιουργία μιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληροφοριών τιμών όπου θα παρουσιάζονται καθημερινά τιμές παραγωγού σε ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία και οι τιμές των ευρωπαϊκών λαχαναγορών.

Ο κλάδος δηλώνει ετοιμότητα να συνδράμει εξάλλου τον ελεγκτικό μηχανισμό για να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων οπωροκηπευτικών. Από την πλευρά του, το υπουργείο διερευνά το ενδεχόμενο αναμόρφωσης της αγορανομικής διάταξης με στόχο την πάταξη του παρεμπορίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα