Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 05:50

Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές πριν από τις συσκέψεις των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία, τη στιγμή που το γιέν υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 0,1% φθάνοντας στις 130,22 μονάδες στις 11:52 π.μ., καθώς οι μετοχές του Standard & Poor’s 500 Ιndex σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση. Το γιέν υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα. Σε επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε το βαμβάκι.

Η Bank of Japan συνεδριάζει στις 5 Νοεμβρίου, η απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ για τα επιτόκια αναμένεται αύριο και οι κεντρικές τράπεζες στην Αυστραλία και την Ινδία αναμένεται να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια αργότερα σήμερα. Η Fed κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει νέο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης αυτόν τον μήνα με την ανακοίνωση σχεδίου για την αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων αξίας τουλάχιστον 500 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,6%, έχοντας τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις μεταξύ των λοιπών δεικτών στην Ασία. Συνολικά 461 μετοχές του δείκτη MSCI Asia Pacific σημείωναν απώλειες ενώ 368 μετοχές σημείωναν κέρδη.

Απώλειες τουλάχιστον 2% σημείωναν οι μετοχές της Elpida Memory Inc. και της Honda Motor Co., ωθώντας τις μετοχές των κυριότερων εξαγωγικών εταιρειών της Ιαπωνίας χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών ότι το ισχυρό γιέν θα βλάψει την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό. Οι μετοχές της Newcrest Mining Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χρυσού της Αυστραλίας, υποχώρησαν 1,4%, μετά την πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Το γιέν υποχώρησε στα 112,11 ανά ευρώ στο Τόκιο από 111,85 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Εναντι του δολαρίου υποχώρησε στα 80,66 από 80,51 χθες, όταν άγγιξε τα 80,22, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1995. Το αμερικανικό νόμισμα άγγιξε το 1,3899 ανά ευρώ από 1,3893 χθες, όταν υποχώρησε στο 1,4011, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 25 Οκτωβρίου.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed θα αυξήσει αυτήν την εβδομάδα τις αγορές κυβερνητικού ελλείμματος υποτιμώντας την αξία του νομίσματος της χώρας.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε στα 79,69 γιέν από 79,46 γιέν χθες, και αγοράστηκε στα 98,79 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 98,72 σεντς. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το διοικητικό συμβούλιο της Reserve Bank of Australia θα διατηρήσει τα επιτόκια στο 4,5% και οι λιγότεροι ότι θα το αυξήσει στο 4,75%.

Τα συμβόλαια βάμβακος αναρριχήθηκαν 1% φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω ανησυχιών ότι η παγκόσμια ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες στις καλλιέργειες του προϊόντος στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης και εισαγωγής βάμβακος στον κόσμο. Τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου σημείωσαν άνοδο έως 1,306 δολ. η λίμπρα, πριν διαπραγματευθεί στο 1,2993 δολάρια.

Την εβδομάδα που πέρασε η Bank of Japan είπε ότι η συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου μετά τη σύσκεψη της Fed των ΗΠΑ στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Κλειστές θα είναι αύριο οι ιαπωνικές αγορές λόγω αργίας.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να τονώσει την ανάπτυξη, να μειώσει την ανεργία και να αυξήσει τον πληθωρισμό, εκτιμούν οι 53 από τους 56 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Οι 29 εκτίμησαν ότι η Fed θα δεσμευθεί για την αγορά ομολόγων αξίας υψηλότερης των 500 δισ. δολ. ενώ άλλοι επτά εκτίμησαν ότι οι αγορές ομολόγων θα κυμανθούν από 50 έως 100 δισ. δολ. μηνιαίως χωρίς συγκεκριμένο στόχο.

Ο πληθωρισμός στην Ινδία παραμένει πάνω από τα «φυσιολογικά επίπεδα» παρά τις πέντε αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας, σηματοδοτώντας την ανάγκη για υψηλότερα κόστη δανεισμού πριν από την απόφασή της στις 11:30 π.μ. σήμερα στο Μουμπάϊ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα