Ανοδος του αργού

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 06:17

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο για να διαπραγματευθεί κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα λάβει μέτρα για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το αργό αναρριχήθηκε πάνω από τα 83 δολ. το βαρέλι πριν από τη συνεδρίαση της Fed κατά την οποία ενδέχεται να αποφασιστεί η αγορά μακροπρόθεσμων ομολόγων αξίας τουλάχιστον 500 δισ. δολ., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε στην Κίνα και τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις. Οι καταναλωτικές χώρες είναι ευχαριστημένες με την τιμή του πετρελαίου μεταξύ 70 και 90 δολ. το βαρέλι, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 50 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 83,45 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 10:12 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 83,14 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια έκαναν ράλι 1,52 δολ., ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στα 82,95 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 18 Οκτωβρίου. Φέτος τα συμβόλαια του αργού έχουν σημειώσει άνοδο 4,8%.

Η Fed, κατά την διήμερη συνεδρίασή της που αρχίζει σήμερα στην Ουάσινγκτον, αναμένεται να ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να τονώσει την ανάπτυξη, να μειώσει την ανεργία και να αυξήσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 53 από 56 οικονομικούς αναλυτές.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά φέτος εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η ζήτηση για το καύσιμο θα αυξηθεί εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής αναζωογόνησης.

Αύξηση, με τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε μήνες, σημείωσε τον Οκτώβριο η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας την αναζωογόνηση της δυναμικής του τομέα, ο οποίος οδήγησε τη χώρα εκτός ύφεσης.

Ο δείκτης του Institute for Supply Management αυξήθηκε στο 56,9 από 54,4, ανακοίνωσε χθες το ινστιτούτο με έδρα την Αριζόνα. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά και η Κίνα ανακοίνωσε αύξηση του δείκτη PMI στο 54,7 τον Οκτώβριο από 53,8.

Το μπρεντ για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο έως 61 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 85,32 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν αύξηση 1,47 δολ., ποσοστό 1,8%, κλείνοντας στα 84,62 δολ. το βαρέλι.

Την περασμένη εβδομάδα το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα της χώρας αυξήθηκε 5 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 22 Οκτωβρίου, τα μέγιστα από τον Ιούλιο. Διαμορφώθηκαν στα 366,2 εκατ., 13,4% υψηλότερα από τον μέσον όρο πενταετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα