K.Xατζηδάκης: Στις καλένδες η απλούστευση ίδρυσης εταιρειών

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 12:51
UPD:17:21

«Ενώ η κυβέρνηση, πριν από λίγους μόλις μήνες, όταν περνούσε από τη Βουλή ο νόμος 3853/2010, διατυμπάνιζε ότι από τον Οκτώβριο οι εταιρείες θα ιδρύονται σε μια μέρα και σε Υπηρεσίες Μιας Στάσης, τώρα γίνεται φανερό πως αυτό ήταν μόνο ένα σύνθημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Η απλούστευση της ίδρυσης εταιρειών παραπέμπεται στις καλένδες», υποστήριξε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος απάντηση του υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε επίκαιρη ερώτησή του τη Δευτέρα στη Βουλή.

«Ενώ η κυβέρνηση, πριν από λίγους μόλις μήνες, όταν περνούσε από τη Βουλή ο νόμος 3853/2010, διατυμπάνιζε ότι από τον Οκτώβριο οι εταιρείες θα ιδρύονται σε μια μέρα και σε Υπηρεσίες Μιας Στάσης, τώρα γίνεται φανερό πως αυτό ήταν μόνο ένα σύνθημα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση βρήκε διάφορες δικαιολογίες που παραπέμπουν, ως συνήθως, στο παρελθόν. Ωστόσο, όταν ψήφιζε το νόμο, τον περασμένο Ιούνιο, γνώριζε απολύτως ποιο ήταν, τόσο το νομικό, όσο και το διοικητικό πλαίσιο που είχε μπροστά της.

Επομένως, τα εκ των υστέρων άλλοθι που επικαλείται, δεν πείθουν. Πολύ περισσότερο, όταν την είχαμε προειδοποιήσει πως για να εφαρμοστούν οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου έπρεπε να τροποποιηθεί παράλληλα η σχετική ειδική εμπορική νομοθεσία και να ενσωματωθούν οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία της Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο νόμο, όπως προβλεπόταν στη δική μας πρόταση νόμου για το θέμα».

«Το κομματικό πείσμα και η επιπολαιότητα στους χειρισμούς οδήγησαν τελικά στη σημερινή εμπλοκή. Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποδεικνύονται, τουλάχιστον ως προς το σοβαρό αυτό ζήτημα, απλώς μεγάλα λόγια», καταλήγει στη δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ.

Απάντηση στην κριτική του κ. Χατζηδάκη έδωσε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Εμπορίου, Ντ. Ρόβλιας.

«Η διαδικασία ίδρυσης εταιρειών σε μια ημέρα, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, εξαρτάται δυστυχώς από ένα νόμο και από ένα έργο της εποχής της κυβέρνησης της Ν.Δ.», σχολίασε ο κ. Ρόβλιας.

«Πρόκειται», συνέχισε, «για ένα νόμο (3419/2005) «στα χαρτιά» και για ένα έργο (το έργο του ΓΕΜΗ), που ουδέποτε λειτούργησε».

Στη δήλωσή του ο υφυπουργός αναφέρει και τα ακόλουθα:

«Η ουσιαστική έναρξη ισχύος του νόμου απαιτούσε την έκδοση 22 Υπουργικών Αποφάσεων και ενός Προεδρικού Διατάγματος, τα οποία ουδέποτε ετοιμάστηκαν και ουδέποτε εκδόθηκαν. Το έργο του ΓΕΜΗ προκηρύχθηκε, ανατέθηκε και παρελήφθη επί των ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ, αλλά ουδέποτε λειτούργησε. Με τα δεδομένα αυτά, το να κατηγορεί η Ν.Δ το ΠΑΣΟΚ για καθυστέρηση σχετικά με το θέμα, είναι μάλλον κωμικό. Δεν είχαν νόμο, δεν είχαν έργο, αλλά ρωτάνε την κυβέρνηση γιατί καθυστερεί! Είναι απορίας άξιο που βρίσκουν το πολιτικό κουράγιο για τέτοιου είδους ανακοινώσεις. Απορούμε μάλιστα γιατί ο κ. Χατζηδάκης επανέρχεται για τρίτη φορά με δημόσια τοποθέτησή του για το ίδιο θέμα, παρότι η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνησή του. Προφανώς άγχεται να μεταθέσει τις ευθύνες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα