Σε 10 μέρες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 16:44
UPD:17:38

Σε 10 μέρες θα είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας».

Σε 10 μέρες θα είναι έτοιμες οι ρυθμίσεις για το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας πως σήμερα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και Υγείας.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «Προς ένα σύγχρονο σύστημα προμηθειών υγείας», επανέλαβε πως η επιτροπή προμηθειών του υπουργείου θα μετατραπεί σε επιτροπή προδιαγραφών. Τις προμήθειες, την αποθήκευση υλικών και τη διανομή θα κάνει ανάδοχος εταιρεία που θα προκύψει από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό εντός του 2011.

Α. Λοβέρδος: H Επιτροπή Προμηθειών θα γίνει Επιτροπή Προδιαγραφών

Α. Λοβέρδος: H Επιτροπή Προμηθειών θα γίνει Επιτροπή Προδιαγραφών

Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας τα νοσοκομεία θα ζητούν τις προμήθειές τους, η επιτροπή αυτή θα διαμορφώνει τις προδιαγραφές και τις ανώτατες τιμές και ο ανάδοχος θα αγοράζει, θα αποθηκεύει και θα διανέμει.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Υγείας θα εποπτεύει όλες αυτές τις διαδικασίες και ανακοίνωσε ότι θα αναρτηθούν από σήμερα στο Διαδίκτυο οι αιτήσεις προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταθέσουν προσφορές.

Αν και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η αγορά θα ανταποκριθεί, επισήμανε πως σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο θα προχωρήσει στη δεύτερη καλύτερη λύση, η οποία θα μετατρέπει την υπάρχουσα σχετική ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου σε εταιρεία πραγματοποίησης των προμηθειών.

Πάντως, σημείωσε πως η λύση αυτή θα εμπεριέχει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν οι κακοδαιμονίες του Δημοσίου, όπως η αργοπορία αλλά και ο φόβος για κατηγορίες περί διαφθοράς και άλλα.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι υπάρχει και μια τρίτη λύση, που έχει να κάνει με τη σύμπραξη εταιρείας του Δημοσίου και ιδιωτών. Ο κ. Μόσιαλος στην ομιλία του περιέγραψε με μελανά χρώματα το σύστημα προμηθειών τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και είπε ότι θα πρέπει στο εξής οι γιατροί να χρεώνονται με αριθμό ΑΜΚΑ τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούν στα νοσοκομεία τους.

Παράλληλα ανέφερε πως θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτες τις μετατάξεις υπαλλήλων μέσα στο σύστημα υγείας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχουμε τρεις φορές περισσότερους γιατρούς απ' όσους η Ιαπωνία, η οποία παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της, που ζουν περισσότερο από τους Ελληνες. Αντίθετα, παρατήρησε ότι έχουμε ελάχιστους νοσηλευτές σε σχέση με άλλες χώρες και αρκετούς - 4.000 διοικητικούς και οικονομικούς - υπαλλήλους στα νοσοκομεία.

Μόνο οι μισθοί των νοσοκομείων, όπως ανέφερε, αποτελούν το 50% των νοσοκομειακών δαπανών.

Από την πλευρά του ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στους προμηθευτές τόνισε: «Εμείς θέλουμε να αγοράζουμε ένα υλικό και στην τιμή που το αγοράζουν οι Ευρωπαίοι, αλλά ένα που χρειαζόμαστε πραγματικά και όχι δέκα ... Σας αρέσει η κατάσταση της καταστροφής σας, να μην πληρώνεστε; Να απειλούνται οι ασθενείς με διακοπή υλικών; Αν δεν θέλετε να μας βοηθήσετε πείτε το μας από την αρχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα