Κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων ζητεί η ΓΣΕΕ

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 18:52
UPD:20:51

Προκλητικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις σημερινές τοποθετήσεις της υπουργού Εργασίας, σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων, αναφορικά με τις συμβάσεις εργασίας.

«Αντί η κ. Κατσέλη να περιορίσει και να αμφισβητήσει την πίεση των εργοδοτών να αποδομήσουν το πλέγμα των συλλογικών συμβάσεων έκανε ακριβώς το αντίθετο εκπέμποντας λάθος μηνύματα», αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η συνομοσπονδία.

Καλεί επίσης την ηγεσία του υπουργείου να εγκαταλείψει τις έμμεσες προτροπές προς τους εργοδότες και να οχυρώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που προβλέπει την λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων και την προστασία και την κάλυψη των εργαζόμενων από την ευνοϊκότερη σύμβαση.

Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και υπενθυμίζουν ότι η συνομοσπονδία έχει καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την επαίσχυντη, όπως αναφέρουν, συμφωνία του μνημονίου.

Απαιτούν τέλος τη νομοθετική ακύρωση της δυνατότητα υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων από τις κλαδικές συμβάσεις, που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Απάντηση υπουργείου Εργασίας

Απαντώντας το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για διαστρέβλωση διαστρεβλώνει του περιεχομένου της άτυπης ενημέρωσης προς τους διαπιστευμένους συντάκτες.

Όπως επισημαίνει η υπουργός τόνισε πως η θέση του υπουργείου είναι υπέρ της σύναψης συλλογικών συμβάσεων που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς καθώς και αποτρέπουν την «εργασιακή ζούγκλα».

Διευκρίνισε επίσης πως βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προώθηση ρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή διατάξεων αναφορικά με τις ΣΣΕ, σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 7 του Ν 3845/10, καθώς και ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και ο έλεγχος νομιμότητας των συμβάσεων ασκείται από τη Δικαιοσύνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα