Δραστική μείωση δαπανών μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 19:26
UPD:19:27

Όπως επισήμανε στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, από το Μάιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% και εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήδη από τις πρώτες 20 ημέρες της εφαρμογής της, εκφράζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, έχει ταυτοποιηθεί το 91% των γιατρών και το 77% των φαρμακοποιών ενώ εμφανίζεται μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 50%.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που συνδέει νοσοκομεία, γιατρούς, φαρμακοποιούς και φαρμακοβιομηχανίες, με στόχο να ελεγχθούν οι υπέρογκες δαπάνες στα φάρμακα, ψηφίστηκε σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής, με ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.

Όπως επισήμανε εξάλλου στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, από το Μάιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 28% και εξοικονόμηση 100 εκ. ευρώ το μήνα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την διατήρηση της πορείας αυτής, τόνισε, «απαιτείται το εργαλείο αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είναι σύγχρονο και αποτελεσματικό, εξασφαλίζει απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο στη διακίνηση του φαρμάκου και στο προφίλ του ιατρού, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη και διευκολύνει την πρόσβασή του στην αγορά του φαρμάκου».

Από τις αρχές του 2011 η ηλεκτρονική συνταγογράφηση προβλέπεται να επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων κατά το 2009 για τις φαρμακευτικές δαπάνες ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της κρατικής επιχορήγησης που έλαβαν τα ταμεία στη διάρκεια του ίδιου έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα