Ημέρες Σεπτεμβρίου στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2001 19:31
UPD:19:35

Κλίμα πανικού, ανάλογο με εκείνο της 11ης Σεπτεμβρίου, επικράτησε σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την είδηση ότι αεροσκάφος της American Airlines συνετρίβη στο Κουίνς της Νέας Υόρκης λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο JFK.

Οι φόβοι ότι πρόκειται για νέα τρομοκρατική επίθεση προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα να διευρυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι απώλειες που κατέγραφαν εκείνη την ώρα οι βασικότεροι δείκτες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,85% και διαμορφώθηκε στις 5.147,1 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε πτώση κατά 3,05% και έκλεισε στις 4.376,58 μονάδες, ενώ στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.229,1 μονάδες με απώλειες 1,76%. Περίπου μιάμιση ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,13% και βρίσκεται στις 4.756 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Η μετοχή της ολλανδικής KLM έκλεισε με απώλειες 3,51%, η μετοχή της British Airways σημείωσε πτώση 7,09%, ενώ η μετοχή της Lufthansa στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, «χάνει» 5,51%.

Πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών μετά από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Focus", σύμφωνα με το οποίο τα έσοδα της Siemens στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να μειωθούν κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές των εταιρειών Nokia, Marconi και Alcatel, ενώ η μετοχή της Siemens υποχωρεί κατά 6,32%.

Απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών μετά την είδηση ότι τα κέρδη της ABN Amro στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 40%. Η μετοχή της μεγαλύτερης ολλανδικής τράπεζας υποχώρησε κατά 3,59%, η μετοχή της Societe Generale έχασε 1,19%, ενώ η μετοχή της Commerzbank υποχωρεί κατά 2,60%. Ο επενδυτικός οίκος Schroder Salomon Smith Barney υποβάθμισε σήμερα τη μετοχή της τελευταίας.

Τέλος, η μετοχή της γαλλικής LVMH σημείωσε πτώση 3,11%. Η γνωστή εταιρεία ειδών πολυτελείας προειδοποίησε σήμερα τους επενδυτές ότι τα λειτουργικά της κέρδη στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατά 10% έως 15% λιγότερα από τα αντίστοιχα περυσινά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις τον Οκτώβριο μειώθηκαν κατά 5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα