Deloitte: Προκλήσεις για τον ενεργειακό κλάδο το 2011

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 11:08

Μέχρι πρόσφατα, η ηλιακή ενέργεια περιοριζόταν, κατά κύριο λόγο, σε βιομηχανική χρήση. Ωστόσο, από το 2011 αναμένεται οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να υιοθετούν ηλιακές τεχνολογίες.

Αντιμέτωπος με προκλήσεις πιθανόν να έρθει ο τομέας της ενέργειας στις αρχές του 2011, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική ύφεση αρχίζει να αμβλύνεται, επισημαίνει η Deloitte στην Αναφορά Προβλέψεων σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας για το 2011.

«Η ενέργεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας» υποστηρίζει ο Peter Bommel, Global Energy & Resources Industry Leader της Deloitte Touche Tohmatsu Limited. «Η πορεία του κλάδου ενέργειας και φυσικών πόρων τους επόμενους 12 μήνες δεν θα είναι εύκολη. Αλλά η αναφορά της Deloitte στοχεύει στο να προκαλέσει δημιουργική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα, να ενημερώσει για τις πιθανές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο κλάδος και να βοηθήσει στον εντοπισμό ενδεχόμενων ευκαιριών και τρόπων δράσης».

Όπως τονίζεται στην έκθεση, οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με την Deloitte, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις φαίνεται να προκύπτουν κατά κύματα, με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις αναπτυσσόμενες αγορές να δείχνουν το δρόμο. Αυτή τη στιγμή, λαμβάνει χώρα το δεύτερο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπου συμμετέχουν κρατικές εταιρείες από τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και τη Μαλαισία. Το τρίτο κύμα, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, συμπεριλαμβάνει κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις από την Ινδία και την Κοινοπολιτεία Αυτόνομων Κρατών (ΚΑΚ).

Οι δεξιότητες ενσωμάτωσης της εταιρείας κατά την περίοδο που ακολουθεί της συγχώνευσης είναι υψίστης σημασίας ειδικά στις αναδυόμενες αγορές, όπου τα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά συστήματα, οι διαφορετικές κουλτούρες και τα αβέβαια κανονιστικά περιβάλλοντα μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια στις προσδοκώμενες συνέργιες.

Φαίνεται εξαιρετικά πιθανό, οι συνεχώς αυξανόμενες συνεργασίες της Κίνας με χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους να δώσουν ώθηση στην Κινεζική αλλά και την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια. Αυτού του είδους οι συνεργασίες συμπαρασύρουν θετικά τον ενεργειακό κλάδο αλλά και τον τομέα των υποδομών.

Ηλιακή ενέργεια: Οι προσδοκίες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται

Μέχρι πρόσφατα, η ηλιακή ενέργεια περιοριζόταν, κατά κύριο λόγο, σε βιομηχανική χρήση. Ωστόσο, από το 2011 αναμένεται οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να υιοθετούν ηλιακές τεχνολογίες. Η ταχύτητα της μετάβασης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τις τιμές καθώς και την υποστήριξη από την πλευρά του κράτους.

«Πράσινες» θέσεις εργασίας: Επιβεβλημένη η εκπαίδευση

Η ανεργία έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ σε διάφορα μέρη του κόσμου και οι κυβερνήσεις στοιχηματίζουν στην πράσινη οικονομία και στις αντίστοιχες επενδύσεις, προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση απασχόλησης. Πάντως, ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή τα προβλήματα έλλειψης ατόμων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να προχωρήσει η «πράσινη ανάπτυξη». Συνεπώς, από το 2011 οι κυβερνήσεις οφείλουν να προωθήσουν την εκπαίδευση και ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα τα αναμενόμενα οφέλη από την πράσινη ανάπτυξη.

Η σύνδεση υδάτινων πόρων-ενέργειας κερδίζει έδαφος

Το νερό αποτελεί ένα κομμάτι της παραγωγής ενέργειας απαραίτητο τόσο για την εξόρυξη όσο και για την παραγωγή καυσίμων. Για αυτό το λόγο, η παγκόσμιας κλίμακας διαχείριση υδάτινων πόρων, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των καυσίμων θα καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.

Οι επιχειρήσεις Έρευνας και Εξόρυξης (E&P) εξελίσσονται, χάρη στην τεχνολογία

- Εξ ανάγκης, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επιδείξει υψηλά επίπεδα ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στις οικονομικές μεταβολές και στις απότομες εναλλαγές τιμών, ζήτησης και παραγωγής. Η ετοιμότητα αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο συγκεκριμένο κλάδο και η συμβολή των νέων τεχνολογιών είναι θεμελιώδους σημασίας.

- Η πρωτοφανής πολυπλοκότητα στην αναζήτηση πετρελαίου οδηγεί σε συμπράξεις, συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων, διεθνών και εθνικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένα από τα πρόσφατα πολυάριθμα παραδείγματα είναι αυτό της συνεργασίας της HP και της Royal Dutch Shell PLC με στόχο την ανάπτυξη του τελευταίας-γενιάς ασύρματου συστήματος εκτίμησης υψηλής ευκρίνειας σεισμικών δεδομένων, που εντοπίζει και καταμετρά υπόγεια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

- Τα πρόσφατα περιστατικά ατυχημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένο κρατικό έλεγχο σε όλους τους τύπους παραγωγής ενέργειας.

- Η ραγδαία ανάπτυξη του μη-συμβατικού φυσικού αερίου αποτελεί ένα γεγονός που έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η επίδρασή του αναμένεται πιο περιορισμένη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, λόγω της αύξησης του περιβαλλοντικού ακτιβισμού σε σχέση με τη διαδικασία υδραυλικού θρυμματισμού των βράχων.

Τομέας Διύλισης: Ο κλάδος κινείται Ανατολικά

- Ο κλάδος της διύλισης παγκοσμίως έχει το μερίδιό του στη γενικότερη αστάθεια σε βάθος χρόνου. Η περιορισμένη παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκορύφωσε τα περιθώρια κέρδους διύλισης το 2007. Η πτώση στη ζήτηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οδήγησε το ποσοστό εκμετάλλευσης του δυναμικού των διυλιστηρίων στο 80% περίπου, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αντίστοιχου περιθωρίου κέρδους μόλις 2 χρόνια αργότερα. Το 2010, η εκ νέου αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε παγκόσμια βελτίωση της ικανότητας διύλισης, με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης του δυναμικού των διυλιστηρίων.

- Η μεγαλύτερη μετάβαση των διυλιστηρίων προς την Ανατολή είναι ήδη γεγονός. Αυτό που φαίνεται δύσκολο να προβλεφθεί είναι πόσο γρήγορα οι Ασιάτες θα αυξήσουν την κατανάλωση και ποια θα είναι τα πιο περιζήτητα προϊόντα διυλιστηρίων. Πάντως, εφόσον η Ασία έχει χαρακτηριστεί ως «η αγορά του ενός δισεκατομμυρίου αυτοκινήτων», η βενζίνη και τα παράγωγά της θα συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλή ζήτηση, με συνέπεια να χρειάζονται διυλιστήρια που θα διασφαλίζουν την απαιτούμενη παραγωγή.

Πυρηνική ενέργεια: Tάσεις αναγέννησης

Τάση αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Μ. Ανατολής. Αιτίες της μετάβασης αποτελούν η αποφυγή εξάρτησης αποκλειστικά από μία πηγή παραγωγής ενέργειας και ο περιορισμός της χρήσης πετρελαίου, για λόγους εξοικονόμησης και περιορισμού των εκπομπών ρύπων.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίνουν ώθηση στην αγορά οχημάτων

- Οι καταναλωτές είχαν πάντοτε πολλές εναλλακτικές σχετικά με την εμφάνιση και την οδηγική συμπεριφορά των οχημάτων τους. Σύντομα θα απολαμβάνουν την ίδια ποικιλία επιλογών ως προς το είδος της ενέργειας που κινεί τα αυτοκίνητά.

- Θεωρείται πολύ πιθανό τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα να παραμείνουν δημοφιλή, αλλά τα υβριδικά ηλεκτρικά με επαναφορτιζόμενη μπαταρία (plug-in) και τα καθαρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι εξίσου πιθανό να πολλαπλασιαστούν, βάσει ζήτησης.

«Κατά τη γνώμη μου κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική αγορά, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου ανάλογες με εκείνες των ετών 2008 και 2009. Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας από όλους τους φορείς (διεθνείς και τοπικούς), που θα αποτρέψουν τέτοιου είδους αυξομειώσεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για πολλές εταιρείες, ειδικά σε μια εποχή που η αγορά ταλαιπωρείται από έλλειψη ρευστότητας», σχολίασε ο Άκης Γεωργόπουλος, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε.

«Όπως φαίνεται, τα μηνύματα για το 2011 σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας είναι δισυπόστατα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το γενικότερο περιβάλλον δεν ευνοεί ιδιαίτερα θετικά σενάρια, το άνοιγμα των αναδυόμενων και ιδιαίτερα “διψασμένων”- για καύσιμα- αγορών της Ασίας, καθώς και το γεγονός ότι οι διοικήσεις των εταιρειών του κλάδου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι επιβεβλημένη, δίνουν το έναυσμα για μια νότα αισιοδοξίας», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα