Την παράταση της προθεσμίας ένταξης των επιχειρήσεων στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στην περαίωση ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), επικαλούμενη την αδυναμία του εμπορικού κόσμου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, εντός μάλιστα των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων της διαδικασίας.
Με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, η ΕΣΕΕ εισηγείται στο υπουργείο να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήξης των παρατάσεων στις 31/12/2010, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η αυξημένη αγοραστική κίνηση της εορταστικής περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο καθώς και με την βοήθεια της τραπεζικής χρηματοδότησης, εκτιμάται ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα καταστούν περισσότερο ικανές να ρυθμίσουν φορολογικές εκκρεμότητες.
Όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΕΣΕΕ, ο Νοέμβριος βρίσκει τους επιχειρηματίες εγκλωβισμένους σε υποχρεώσεις «στις οποίες δυσκολεύονται, αν όχι αδυνατούν, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανταποκριθούν» και προτείνει στο υπουργείο ως πράξη συμπαράστασης στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, να προωθήσει μεταξύ άλλων τα εξής ζητήματα:
- Να παραταθεί η προθεσμία υπαγωγής των επιχειρήσεων στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3888/2010 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά ένα μήνα, τουλάχιστον.
- Να δοθεί παράταση, διάρκειας τουλάχιστον ενός μήνα, στην προθεσμία αποδοχής της περαίωσης.
- Να μην επιβαρυνθούν με τα ποσά της περαίωσης οι επαγγελματίες που βρίσκονται σε αδράνεια.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, με δεδομένο ότι η διαδικασία έκδοσης και αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ξεκίνησε στις 20/10/2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης της παραπάνω προθεσμίας (18/11/2010) -με την καταβολή μάλιστα του 20% του συνολικού ποσού της οφειλής- το χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί είναι ασφυκτικό. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, όπου διαπιστώνονται λάθη στα εκκαθαριστικά, συνεχίζει, το πλαίσιο στενεύει ακόμα περισσότερο, εφόσον οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν εντός 10ημέρου και το αργότερο μέχρι τις 29/11/2010.
Η Συνομοσπονδία προτείνει επίσης να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση προς τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τις επιπλέον κρατικές εγγυήσεις των 25 δισ., αυξάνοντας την πιστωτική επέκταση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να καταστεί άμεσα δυνατή η άντληση ρευστού, προκειμένου οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην υποχρέωση καταβολής του 20% με την αποδοχή της περαίωσης.