SMA: Ενεργειακά αυτόνομο εκπαιδευτικό κέντρο στη Γερμανία

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 13:26
UPD:15:15

Σύμφωνα με την SMA Solar Technology, το κτίριο, στο οποίο εκπαιδεύονται ετησίως περισσότερα από 15.000 άτομα, λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανεξάρτητα από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο χάρη σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Το νέο, ενεργειακό αυτόνομο, εκπαιδευτικό της κέντρο SMA Solar Academy στη Γερμανία εγκαινίασε η SMA Solar Technology.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, το κτίριο, στο οποίο εκπαιδεύονται ετησίως περισσότερα από 15.000 άτομα, λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανεξάρτητα από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο χάρη σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα.

Ειδικότερα, το νέο κτίριο του SMA Solar Academy διαθέτει μια πρότυπη σχεδίαση παροχής ενέργειας, όπου οι διάφορες πηγές ενέργειας συνδυάζονται έξυπνα με τη τεχνολογία συστημάτων της SMA. Το εκπαιδευτικό κέντρο τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω μιας φωτοβολταϊκής εγκατάστασης στη στέγη και φωτοβολταϊκών πλαισίων ενσωματωμένων στην πρόσοψη του κτιρίου, τα οποία αποτελούν ένα καταπληκτικό παράδειγμα φωτοβολταϊκού συστήματος ενσωματωμένου σε κτίριο. Διαθέτει, επίσης, εννέα φωτοβολταϊκά συστήματα με ηλιοστάτες στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου, τα οποία κανονικά τροφοδοτούν το δημόσιο δίκτυο, μπορούν να ενσωματωθούν στο αυτόνομo φωτοβολταϊκό δίκτυο και να υποστηρίζουν την παροχή ρεύματος, όταν απαιτείται.

Μια κεντρική μονάδα παραγωγής θερμότητας που λειτουργεί με μεταβλητό αριθμό στροφών και βιολογικό αέριο, θερμαίνει το χώρο και ταυτόχρονα παράγει ρεύμα με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, όταν η τροφοδοσία ρεύματος των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δεν επαρκεί. Σε περίπτωση που η παραγόμενη ενέργεια αυτής της μονάδας δεν καταναλώνεται απευθείας, προωθείται - όπως και η πλεονάζουσα ενέργεια από τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις - σε συσσωρευτές υψηλής απόδοσης όπου αποθηκεύεται. Αυτοί οι συσσωρευτές μπορούν να τροφοδοτούν όλα τα φορτία του κτιρίου για πέντε συνεχόμενες ώρες. Με τους συσσωρευτές συνδέονται δώδεκα μετατροπείς Sunny Island της SMA, οι οποίοι ελέγχουν όλο το αυτόνομο φωτοβολταϊκό δίκτυο του εκπαιδευτικού κέντρου.

Η πρότυπη σχεδίαση παροχής ενέργειας προσφέρει στους επισκέπτες του κτιρίου μια ζωντανή εμπειρία ηλιακής ενέργειας: Μέσα από ένα γυάλινο τοίχο οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας και το χώρο των συσσωρευτών. Ο φωτισμός αυτού του χώρου δηλώνει την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης των συσσωρευτών: Όταν η κατάσταση φόρτισης είναι υψηλή ο χώρος είναι πράσινος, ενώ όταν είναι χαμηλή ο φωτισμός του χώρου συσσωρευτών είναι κόκκινος. Οι επισκέπτες του νέου κτιρίου του SMA Solar Academy μπορούν επιπλέον να θαυμάσουν το κέντρο ελέγχου της μονάδας συνδυασμένου κύκλου, όπως και να ενημερωθούν για το σχέδιο παροχής ενέργειας του κτιρίου από μια διαδραστική οθόνη υπολογιστή.

Το πρωτοποριακό κτίριο του SMA Solar Academy έχει κατασκευαστεί πάνω σε υποστυλώματα, γιατί βρίσκεται στην περιοχή υπερχείλισης του ποταμού Fulda. Η πρόσοψη εξοπλίζεται με άριστη μόνωση, προκειμένου η απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας να διατηρείται στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Για την ψύξη του κτιρίου χρησιμοποιούνται τα υπόγεια ύδατα ενός πηγαδιού βάθους σαράντα μέτρων, τα οποία προωθούνται από αντλίες προς τον εναλλάκτη θερμότητας της εγκατάστασης αερισμού.

«Με το νέο εκπαιδευτικό κέντρο του SMA Solar Academy παρουσιάζουμε ένα ενεργειακά αυτάρκες σχέδιο τροφοδοσίας, το οποίο υλοποιείται με βάση αποκεντρωμένες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας και με την τεχνολογία συστημάτων της SMA», δήλωσε ο Günther Cramer, εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της SMA Solar Technology.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα