Merit: Σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι το Χ.Α.

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 14:31

Σύμφωνα με τη Merit ΧΑΕΠΕΥ, παρά το ότι η ανοδική αντίδραση της Τρίτης έδωσε μια νότα αισιοδοξίας, το πιθανότερο σενάριο είναι να βρισκόμαστε σε ένα βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει με εναλλαγή ανοδικών με πτωτικές συνεδριάσεις στην περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων.

Ελπίδες για αναστροφή του αρνητικού κλίματος στην ελληνική κεφαλαιαγορά δημιούργησε ο Οκτώβριος, ωστόσο, κατά την τελευταία εβδομάδα του μήνα, οι ανησυχίες για πολιτική αστάθεια, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για πτώχευση της χώρας οδήγησαν σε απώλεια των κεκτημένων κερδών.

Όπως τονίζει η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σημερινό της σχόλιο, παρά το ότι η ανοδική αντίδραση της Τρίτης έδωσε μια νότα αισιοδοξίας, το πιθανότερο σενάριο είναι να βρισκόμαστε σε ένα βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι που μπορεί να οδηγήσει με εναλλαγή ανοδικών με πτωτικές συνεδριάσεις στην περιοχή στήριξης των 1450 μονάδων.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γενικός Δείκτης κινείται ακόμα κάτω από τους βραχυπρόθεσμους ΚΜΟ και τον μεσοπρόθεσμο ΚΜΟ των 50 ημερών. Μια πιθανή ανοδική διάσπαση των ΚΜΟ θα μπορούσε να δώσει το στίγμα για μια νέα ανοδική κίνηση ενώ αντίθετα αν διασπαστούν ξανά οι 1497 μονάδες, το πιθανότερο είναι μια επιστροφή στις 1450 μονάδες.

Σύμφωνα με τη Merit, τα στοιχεία που προκρίνουν το καθοδικό σενάριο είναι τα εξής:

- Η αβεβαιότητα που υπάρχει συνήθως πριν από κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως αποδεικνύονται αυτές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι εβδομάδες πριν από τις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκαν από μεταβλητότητα και εναλλαγές πτωτικών με ανοδικές συνεδριάσεις. Παράλληλα, η φημολογία για νέες βουλευτικές εκλογές και η πολιτική αστάθεια είναι κάτι που μπορεί να απομακρύνει πολλούς επενδυτές από την ελληνική αγορά.

- Οι Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου των τραπεζών που κρίνονται αναγκαίες για τη θωράκιση τους από πιθανή αναδιάρθρωση χρέους και προαπαιτούμενο από την ΕΚΤ για πιθανές συγχωνεύσεις αναμένεται να αντλήσουν μεγάλη ρευστότητα από την αγορά. Συγκεκριμένα, μετά τις επιτυχημένες αυξήσεις της Εθνικής και της Τράπεζας Κύπρου, η Marfin Popular Bank ανακοίνωσε αύξηση ύψους 488,6 εκατ. και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 660 εκατ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να προβεί σε αύξηση ύψους 800 εκατ. ευρώ και κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 250 εκατ. ευρώ, η Γενική Τράπεζα έχει ήδη δρομολογήσει αύξηση ύψους 339 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank εξετάζει την ενίσχυση της μέσω συγχώνευσης θυγατρικών της και πώληση συμμετοχών της.

-Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης-επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους δημιουργεί μια μεγάλη αβεβαιότητα η οποία μπορεί να συντηρήσει την ανοδική κίνηση των spreads των 10ετών σε επίπεδα πάνω από τις 850 μονάδες βάσης.

Η Merit τονίζει πως ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που αρχίζει η ανάκαμψη των αγορών στο διεθνές επίπεδο, με αυτό να επιβεβαιώνεται ως ένα βαθμό στο Γενικό Δείκτη με 11 ανοδικές έναντι 9 πτωτικών κινήσεων την τελευταία εικοσαετία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις τελευταίοι Νοέμβριοι στο ΧΑ ήταν πτωτικοί κάτι που πιθανότατα θα επιβεβαιωθεί και φέτος αν δεν βρεθούν οι ανοδικοί καταλύτες.

Ο Νοέμβριος είναι και μήνας ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων και δεν αποκλείεται κάποιες μετοχές μεμονωμένα να πρωταγωνιστήσουν σε συνδυασμό με θετικά αποτελέσματα. Τέλος, μέσα στο Νοέμβριο σημαντικά γεγονότα για την ελληνική οικονομία είναι η έκθεση προόδου των ελεγκτών της τρόικας εν όψει της τρίτης δόσης του δανείου, το τελικό πόρισμα της Eurostat για το έλλειμμα του 2009 και η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2011 με ορατό το ενδεχόμενο νέων μέτρων με στόχο τη σύγκλιση με τους στόχους του μνημονίου για το έλλειμμα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα