ΟΟΣΑ: Παραμένει εύθραυστη η παγκόσμια ανάκαμψη

Ανησυχία για το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα
Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 15:41

«Μόνο η σταθεροποίηση του επιπέδου του χρέους στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών θα απαιτήσει μια ιστορική προσπάθεια μείωσης μεταξύ 6% και 9% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Επιβράδυνση μεγαλύτερη της αναμενόμενης έχει παρουσιάσει ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από τις αρχές της χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η παγκόσμια ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, αλλά έχει δρομολογηθεί παγκοσμίως», επισημαίνεται στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι η ανάπτυξη της δραστηριότητας και των εμπορικών συναλλαγών ελαττώθηκε από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της μείωσης των φορολογικών κινήτρων, και στη ζώνη του ΟΟΣΑ η επιβράδυνση αυτή «ήταν πολύ πιο έντονη από αυτό που προβλεπόταν».

Παράλληλα, εκφράζει ανησυχίες για το χρέος και τα δημόσια ελλείμματα, τα οποία έχουν φτάσει, σύμφωνα με τον οργανισμό, σε «ανυπόφορα επίπεδα».

«Μόνο η σταθεροποίηση του επιπέδου του χρέους στο μεγαλύτερο μέρος των χωρών θα απαιτήσει μια ιστορική προσπάθεια μείωσης μεταξύ 6% και 9% του ΑΕΠ», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία. «Όμως στην πραγματικότητα θα πρέπει να συναινέσουμε σε μια ακόμη πιο σημαντική προσπάθεια για να οδηγηθεί το χρέος σε αποδεκτά επίπεδα», σημειώνει.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 2,5% ως 3% στις χώρες της ζώνης του για φέτος και 2% ως 2,5% το 2011, έναντι ανάπτυξης 2,7% και 2,8% που προέβλεπε στα τέλη Μαΐου. Για το 2012 αναμένει ανάπτυξη από 2,5% ως 3%.

«Στις ΗΠΑ και στις χώρες που διαθέτουν ένα πιο σημαντικό περιθώριο φορολογικών χειρισμών, ή έχουν επιπλέον δεσμούς με τις αναδυόμενες οικονομικά χώρες, η ανάπτυξη θα είναι πιο σθεναρή», αλλά μόνο από το 2012, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ως εκ τούτου, προβλέπει ανάπτυξη μεταξύ 2,5% και 3% φέτος και μεταξύ 1,75% και 2,25% το 2011, πριν από μια πιο ισχυρή ανάπτυξη το 2012, την οποία υπολογίζει μεταξύ 2,75% και 3,25%.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, το 2012 η ανάπτυξη στις χώρες της ευρωζώνης δεν θα ξεπεράσει το 1,75% με 2,25%, ενώ αυτή της Ιαπωνίας θα είναι ακόμη πιο αδύναμη, καθώς προβλέπεται να κυμανθεί μεταξύ 1% και 1,5%.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα